În preajma a peste 60% din școlile Chișinăului și Bălțiului se comercializează țigări

tumblr_mqpe21WVc61rnvuqjo1_1280
Foto: tumblr.com

În peste 60% dintre unitățile comerciale amplasate în preajma școlilor din municipiile Chișinău și Bălți se vând țigări. Deși publicitatea produselor din tutun este interzisă, totuși legea permite afișarea acestora în chioșcuri, menționează Radiochisinau.

Jumătate dintre elevii care fumează își cumpără țigările de la chioșcurile de lângă școlile în care învață, arată datele unui studiu despre comercializarea produselor de tutun. Afișarea produselor de tutun în chioșcurile din apropierea școlilor îi determină pe tineri să fumeze, susține una dintre autorii studiului, Cristina Ursachi, membră a Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină.

„În 68 la sută dintre cazuri, comercianții de tutun foloseau lumini pentru a evidenția articolele de tutun puse în vânzare. Cam 1/3 din cazuri am detectat că produsele din tutun erau vândute alături de dulciuri, plasând țigările, la vitrină, la nivelul ochilor copiilor”, a constatat Cristina Ursachi.

Rezultatele studiului arată că Republica Moldova este una dintre țările cu cea mai mare densitate de unități comerciale care vând produse de tutun în preajma școlilor.

Industria este focusată anume în jurul instituțiilor de învățământ. Când tinerii merg la școală sau vin de la școală, în timpul recreației când merg să-și cumpere ceva, ei sunt expuși la afișarea vizibilă a produselor de tutun”, a precizat cordonatorul de programe de la Centrul Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Dumitru Țurcanu.

Autorii studiului consideră că interzicerea totală a afișării, publicității și promovării produselor din tutun în unitățile de comerț cu amănuntul ar proteja în mod mai eficient publicul împotriva produselor din tutun.

Amintim că, la 1 ianuarie 2016, în Republica Moldova, au intrat în vigoare prevederile legii care interzice publicitatea pentru tutun în orice formă. Prevederea care va interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun în spațiile comerciale accesibile publicului va intra în vigoare abia în anul 2020, în prezent fiind permisă afișarea produselor din tutun. Studiul a fost realizat în perioada 13-15 iulie 2016, în preajma a 95 de școli din Chișinău și Bălți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente