10 judecători, respinși de Igor Dodon. Oleg Melniciuc, printre aceștia

Anticoruptie.md
26/01/2017
Igor Dodon, la ședința cu președintele CSM și candidații promovați Foto: president.md

Candidaturile a zece magistrați propuși de Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi numiți în funcția de președinte sau vicepreședinte la instanțele instituite după optimizarea hărții judecătorești au fost respinse de Igor Dodon. În lista celor care nu se bucură de încrederea șefului statului a ajuns și Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, care a fost propus pentru fotoliul de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Alți 12 candidați propuşi de CSM la sfârșitul lunii noiembrie au fost promovați. 

Potrivit documentului făcut public de Igor Dodon, în lista celor respinși se regăsesc patru magistrați propuși pentru funcția de președinte de instanță la Drochia, Strășeni, Criuleni și Hâncești, și șase magistrați care urmau să ajungă vicepreședinți ai judecătoriilor Chișinău, Drochia, Soroca, Ungheni, Căușeni și Anenii Noi. În scrisoarea adresată CSM, șeful statului susține că a examinat candidații prin prisma cerințelor impuse magistraților de legislația Republicii Moldova și că a ținut cont de „spiritul reformelor în sectorul justiției, care au drept scop recăpătarea încrederii societății în justiție și resimțirea efectelor pozitive așteptate de la implementarea acestor reforme”. Totodată, el a solicitat membrilor CSM să examineze suplimentar candidaturile prin prisma integrității și a compatibilității cu funcția publică. 

Printre cei respinși este și Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului Râșcani al Capitalei, vizat anterior în mai multe anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice. Bunăoară, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, care se construiește în prezent pentru magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală și copiii acestora, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale mama și câteva rude ale președintelui instanței, Oleg Melniciuc. Însuși magistratul, care anunța inițial că, deși deține spații locative, ar mai vrea apartamente pentru a le oferi copiilor săi, nu și-a procurat acolo locuințe, ci doar un spațiu comercial. În același bloc, printr-o decizie separată și fără să fi solicitat, a primit apartament și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

La începutul lunii ianuarie, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pe numele lui Melniciuc, în urma unei sesizări pe care Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a publicat-o pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Acum doi ani, CSM l-a propus pe Oleg Melniciuc, pe atunci judecător și vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, la funcția de președinte al aceleiași instanțe. Nicolae Timofti a scris negru pe alb că obiectivitatea magistratului provoacă îndoieli. „În viziunea mea, activitatea domnului Melniciuc în calitatate de vicepreședinte și cea de înfăptuire a justiției în unele cauze civile sunt activități desfășurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului și Codului de etică a judecătorului, precum și în condițiile existenței conflictului de interese”, se arată în document. În context, șeful statului a amintit despre un control complex efectuat la acestă instanță în urma căruia activitatea acestei judecătorii a fost apreciată ca fiind nesatisfăcătoare. În iunie 2013 Nicolae Timofti l-a numit șef la Judecătoria sectorului Râșcani. La ultima Adunare generală a judecătorilor, el a candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, dar nu a fost ales. Oleg Melniciuc a criticat în repetate rânduri reorganizarea sistemului judecătoresc.

 

Anticoruptie.md
26/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii