Activiştii unui portal, care monitorizează activitatea administraţiei publice locale din Coloniţa, citaţi la Poliţie după o plângere depusă de edil

Anticoruptie.md
26/01/2017

Echipa portalului Colonita.eu, care din 2010 monitorizează activitatea administraţiei publice locale din satul Coloniţa, municipiul Chişinău, a fost citată la Poliţie după ce edilul localităţii, Angela Zaporojan, a depus o plângere prin care reclamă atacul la persoană şi denigrarea activităţii administraţiei publice locale. 

Activiştii civici au fost citaţi pentru ziua de vineri, 27 ianuarie, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, structură care face parte din Inspectoratul General al Poliţiei. „Facem jurnalism civic, iar munca la site este voluntară. Până acum primăriţa ne ameninţa că ne va închide site-ul, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Acum a scris chiar plângere la Poliţie. Este prima situaţie de acest fel", a precizat Valeriu Ciorbă de la Colonita.eu. 

„De ce mă întrebaţi? Cine sunteţi dumneavoastră ca să vă spun despre conţinutul plângerii? Poate sunteţi complici? Cei de la Colonita.eu fac atac la persoană şi denigrează activitatea administraţiei publice locale. Articolele lor sunt subiective şi sunt scrise la comandă. În plus, folosesc la denumirea site-ului numele Coloniţa şi mulţi cred că este site-ul oficial al localităţii", ne-a spus Angela Zaporojan. 

Pe de altă parte, oamenii legii precizează că nu este vorba despre un proces penal. „Este doar o solicitare de a se prezenta ca să clarificăm situaţia. Primăriţa, fiind factor de decizie, trebuie să suporte critica", a explicat F. Ţurcanu de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice. 

În 2016, portalul Colonita.eu a luat premiul I pentru cea mai bună practică în domeniul prevenirii corupției la nivel local, concurs organizat de Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT. Totodată, Colonita.eu este una dintre organizaţiile implicate la nivel local în monitorizarea achiziţiilor publice în cadrul proiectul „Banii publici sunt şi banii mei", implementat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi AGER.

Anticoruptie.md
26/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii