Europarlamentar român: Alegerea lui Dodon la Președinție îndepărtează Republica Moldova de UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Alegerea lui Igor Dodon la Președinție îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeană, pentru că este un politician cu viziuni pro-ruse. De această părere este eurodeputata română Monica Macovei.

Aceasta atenționează că odată ce Republica Moldova a făcut această alegere, țara noastră nu mai este acel partener de până acum al Uniunii Europene

„Alegerea lui Dodon îndepărtează Moldova de Uniunea Europeană, pentru că este pro-rus. A și spus că vrea să renegocieze Acordul de Liber Schimb, că vrea să denunțe Acordul de Asociere. El nu vrea în Uniunea Europeană. El nu vede Republica Moldova în UE. Dacă ceva se va schimba în atitudinea și în acțiunile lui, atunci s-ar putea să stăm de vorbă, dar în acest moment, cu această alegere, Moldova nu mai este acel partener al Uniunii Europene în care am investit toți atâta încredere. Erau săptămâni în care aproape în fiecare zi mergea câte un comisar european la Chișinău. Nu mai e așa”, a declarat Macovei în cadrul unui interviu pentru report.md.

Totuși, eurodeputata declară că Bruxelles-ul vede că reformele sunt mimate, însă Republica Moldova este o țară independentă și nimeni nu îi poate impune nimic.

„Sigur că vedem ceea ce vedeți și voi. Vedem toate aceste lucruri și de aceea relațiile nu sunt bune. Sigur că Republicii Moldova i se fac în continuare recomandări. Dar ce vrea, de fapt, Moldova? Este o țară independentă. Face ce vrea. Dacă nu vrea pe drumul european, noi nu o putem obliga.
Apropo despre această lege a amnistiei fiscale – când am aflat despre ce este vorba, am trimis o scrisoare D-nei Mogherini, care este Înaltul reprezentant pentru politică externă a Uniunii Europene, lui Elmar Brok, care este președintele Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European, D-lui Cristea care este președintele Delegației Parlamentului European cu Moldova, criticând aceasta lege și cerându-le să ia măsuri urgente. Asta am făcut eu, dar nu mai există o coaliție pentru Moldova în Parlamentul European. Am rămas câțiva care încă mai tragem semnale de alarmă”, a mai spus Macovei.

Europarlamentara atenționează, de asemenea, că există o limită, iar banii pe care îi oferă comunitatea europeană trebuie să ajungă la oameni, nu la oligarhi.

„Noi nu vrem ca banii să ajungă la partide, la oligarhi sau să fie furați. Banii trebuie să ajungă la oameni sau în învestiții care să genereze locuri de muncă și, deci, bunăstare pentru oameni. Dacă se fură din bani sau dacă ajung la partide e o mare problemă de care rugăm să se ocupe ONG-le și presa din Moldova. Sesizați-ne și pe noi. Dar trebuie să știți că există o limită. Ori dacă Guvernul și președintele Republicii Moldova spun „nu ne interesează părerea voastră!”, nu avem ce face. Da, putem opri finanțarea! Dar trebuie să găsim soluții. Adică soluția mea nu este să întrerupem relațiile cu Republica Moldova din cauza unui Guvern în care nu avem încredere și care nu face reforme. Da, nu face reforme, nu a rezolvat cu miliardul! Toți cei care au beneficiat de miliard trebuie să pună banii înapoi și să plătească penal. Nu s-a întâmplat asta. Avem un singur arestat. Ideea este să continuăm, inclusiv în aceste condiții cu Republica Moldova, ca să o aducem din nou pe drumul cel bun – să nu renunțăm. Eu una nu vreau să renunț la democratizarea Moldovei și la drumul ei european. Eu, personal, nu vreau să renunț și sunt și alții, dar nu tot Parlamentul European cum era în anii trecuți”, a mai transmis Monica Macovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...