Igor Dodon, „dezbrăcat” de mesaje populiste de jurnaliștii moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele moldovean Igor Dodon planifică inițierea mai multor referendumuri zgomotoase, inclusiv de modificare a Constituției, pentru a obține dreptul de a dizolva Parlamentul.

Igor Dodon a devenit subiect de glume pe rețelele de socializare, după ce marți a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că într-o lună de aflare la Președinție a reușit să realizeze 70% din programul pentru 100 de zile asumat în campania electorală. În plus, a reușit să meargă câteva zile și la schi, la Soci. De fapt, în această perioadă, Igor Dodon a reușit să schimbe limba, din română în „moldovenească”, pe site-ul Președinției, a scos drapelul UE de pe frontispiciul Reședinței Prezidențiale, i-a anulat cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu, s-a întâlnit, la Tighina, cu șeful grupării separatiste Vadim Krasnoselski, iar la Moscova – cu președintele rus, Vladimir Putin.

Dodon întărește PSRM, pedalând pe subiecte sensibile

Președintele Dodon a spus că deocamdată va încerca să dobândească pe cale parlamentară „dreptul special” de a dizolva Parlamentul (prin amendarea Constituției). El consideră că Moldova ar trebui să fie republică prezidențială: ”Pentru Republica Moldova, forma prezidențială ar fi mai bună”. (…) De aceea, a precizat el, ”vom merge la referendum național pentru a dizolva acest Parlament și pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate”.

Dacă în privința modificării Constituției președintele pro-rus Dodon încă meditează, atunci în privința anulării prin referendum a deciziei Guvernului, prin care miliardul de dolari furat din bănci a fost pus pe spatele cetățenilor, decizia politică este deja luată. Partenerii politici din Parlament ai lui Igor Dodon, socialiștii, au anunțat miercuri că momentan se lucrează la crearea unui grup de inițiativă în vederea inițierii unui „referendum naţional în problema anulării legii care pune pe umerii cetăţenilor miliardul furat”. Este vorba de convertirea în datorie publică a creditelor de urgență acordate de BNM, cu garanția Guvernului, celor trei bănci devalizate: „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”. „Deja am lansat toate procedurile prevăzute de lege pentru organizarea şi desfășurarea acestui referendum”, se menționează într-un comunicat al PSRM.

Premierul Pavel Filip a declarant că este împotriva inițiativei socialiștilor. El a spus că prin această intenție „socialiștii vor să-și facă campanie electorală pe bani publici” și a sugerat că inițiativa lor nici nu va intra în procedură. În sprijinul afirmațiilor sale, premierul a invocat patru argumente, inclusiv de ordin juridic: Art. 147 al Codului electoral stipulează expres că nu pot fi organizate referendumuri republicane și nu pot fi supuse referendumului problemele privind impozitul și bugetul. În plus, a precizat Filip, legea contestată de socialiști nu poate fi anulată, deoarece și-a produs deja efectul juridic. De asemenea, precizează prim-ministrul, „această lege face parte din pachetul care a stat la baza semnării acordului cu FMI, iar dacă ar fi revizuit acest mecanism, ar pune automat sub semnul întrebării continuarea acestui acord”.

Bâlbâiala lui Dodon, în ajunul vizitei la Bruxelles

La conferința de presă de marți, Igor Dodon a reiterat că, dacă va exista o majoritate parlamentară dispusă să denunțe Acordul de Asociere cu UE, el va susține această propunere. Dodon s-a arătat deranjat de faptul că presa a scris că el ar fi cel care s-ar pronunța pentru denunțarea acestui document. Deși la conferința de presă susținută la Moscova alături de Vladimir Putin președintele moldovean a spus: „Consider că acest Acord nu a adus nici un plus pentru Moldova. Am pierdut piața rusă și, cât nu ar fi de straniu, volumul exporturilor noastre în UE tot a scăzut. Adică, nu am primit nimic de la semnarea acestui Acord”, marți, în fața jurnaliștilor moldoveni, Dodon și-a schimbat mesajul. El a mulțumit UE pentru sprijinul „foarte important” oferit Moldovei și a spus că nu este de competența președintelui să anuleze acorduri internaționale.
Marți, Igor Dodon s-a întâlnit cu șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. În cadrul întrevederii s-a stabilit că vizita oficială a lui Igor Dodon la Bruxelles va avea loc pe 6 și 7 februarie.

Șeful Cabinetului de Miniștri, Pavel Filip, a precizat că declarațiile lui Igor Dodon vizând Acordul de Asociere nu vor avea nici un efect practic la Chișinău: ”Acest acord face parte din programul de guvernare. Uniunea Europeană a liberalizat regimul vizelor pentru cetățenii moldoveni, care azi circulă liber în 28 de state. Şi chiar săptămâna trecută Moldova a primit o nouă veste bună, şi anume aprobarea unui program de 100 de milioane euro de către Comisia Europeană”, a reacționat Filip.
Iar în ceea ce privește intenția lui Igor Dodon de a amenda Constituția, oligarhul Vlad Plahotniuc, care controlează momentan puterea în Moldova prin intermediul majorității parlamentare pe care și-a subordonat-o, a spus că încercările lui Dodon de a umbla la Legea Supremă se vor solda cu eșec.

Dodon și Plahotniuc zăpăcesc publicul

În opinia analiștilor politici, Dodon și Plahotniuc încearcă, prin mimarea anumitor ostilități, să creeze doi poli politici pentru a se menține la putere și pentru a lăsa în afara agendei publice acțiunile partidelor anti-sistem. Pe de o parte, Dodon are sarcina să atace UE, ca să-și mențină electoratul cu viziuni pro-ruse, iar pe de alta, Plahotniuc ar urma să se opună inițiativelor pro-rusului Dodon și să se erijeze în rol de unic salvator al cursului european în fața omului Rusiei ajuns la Președinție în Moldova.
În cadrul conferinței de presă de marți, președintele Dodon a fost întrebat în repetate rânduri despre relația sa cu Vlad Plahotniuc, iar reacția lui Dodon a fost una timidă, ezitantă și respectuoasă în raport cu oligarhul-șef: „El este președintele PDM”.

Declarația nechibzuită care taie din electoratul lui Dodon

Igor Dodon a schimbat macazul și în ceea ce privește declarația făcută la Moscova despre preluarea de către Chișinău a datoriei de 6 miliarde de dolari pe care o are Transnistria față de „Gazprom”. El a îndrăznit să-i certe chiar pe jurnaliști pentru felul cum i-au interpretat declarația. Președintele a spus că moldovenii de pe malul drept al Nistrului vor plăti atât gaz cât consumă și că cele 6 miliarde de dolari nu vor fi puse pe spatele lor, sugerând că în privința SA „MoldovaGaz” (în care „Gazprom” deține 50%) sunt detalii în privința cărora preferă să tacă.
Pe de altă parte, un fotoreporter prezent la conferința de presă l-a certat pe Igor Dodon pentru faptul că a îndrăznit să se „închine în fața agresorului”. În timpul războiului din 1992, fotoreporterul era militar și lupta pentru independența și integritatea Republicii Moldova, iar recent Igor Dodon a spus că Chișinăul ar trebui să-și ceară scuze de la autoritățile separatiste pentru războiul din 1992.

Se mândrește că va încălca Constituția

De asemenea, președintele Dodon a spus că el personal nu are nevoie de respect din partea oponenților politici, dar le-a cerut acestora să respecte instituția prezidențială, așa cum el respectă instituțiile statului. Numai că la doar câteva minute a demonstrat lipsă totală de respect față de Curtea Constituțională. Marți, Curtea a decis că președintele poare respinge, motivat, o singură dată propunerea unei candidaturi făcute de premier pentru funcția de ministru. Igor Dodon a menționat, însă, că nu va semna în nici un caz decretul de numire a unui ministru al Apărării (funcția este vacantă) impus de actuala guvernare, chiar cu riscul de a fi suspendat pentru încălcarea Constituției. Dodon mizează pe faptul că va fi restabilit după referendumul prevăzut de Constituție în astfel de cazuri.

Vitalie Călugăreanu, DW Moldova


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...