Zece vameşi, reţinuţi într-un amplu dosar de corupţie, au ajuns pe banca acuzaţilor. Detalii din rechizitoriu: pe parcursul turei ascundeau banii în locuri dosite sau special amenajate

Anticoruptie.md
24/01/2017
Foto: Realitatea.md

Cauza penală de învinuire a zece din cei 30 de vameşi ai posturilor vamale Tudora, Palanca şi Bender, reţinuţi în septembrie 2016 pentru acte de corupţie şi crearea unei organizaţii criminale a fost expediată în instanţa de judecată, anunţă Procuratura Anticorupţie. 

Potrivit rechizitoriului, la care se face trimitere într-un comunicat de presă, în perioada ianuarie - septembrie 2016, în cadrul Biroului Vamal Bender, ar fi fost organizată activitatea infracţională a unor grupuri formate din inspectorii vamali de tură, responsabilii de tură şi şefii de posturi vamale ale Biroului Vamal Bender. „Gruparea era formată pentru ca aceştia să pretindă, să accepte şi să primească personal şi pentru alte persoane, în calitate de mită mijloace băneşti în diferite valute, proporţiile cărora nu depăşesc 100 unităţi convenţionale. Banii erau primiţi de la persoanele care traversau frontiera de stat a Republicii Moldova şi urmau să fie supuse controlului vamal, pentru organizarea şi favorizarea trecerii mărfurilor din Ucraina în Republica Moldova şi invers, în condiţii preferenţiale. Inspectorii vamali, responsabilii de ture şi şefii de posturi vamale, împărţiţi în grupuri, formate prin copierea turelor din care făceau parte, acţionând conform înţelegerii prealabile, transmiteau mijloacele băneşti acumulate pe parcursul turei, în urma comiterii infracţiunilor de corupere pasivă, responsabililor de ture”, se mai arată în comunicatul de presă al Procuraturii.

În continuare, potrivit rechizitorului, responsabilii de ture, „acţionând în calitate de organizatori, fiind ierarhic superiori, asumându-şi puterea decizională, de control şi dispoziţie în cadrul grupurilor criminale organizate, primind de la inspectorii din subordine mijloacele băneşti acumulate în urma comiterii infracţiunii de corupere pasivă îi ascundeau pe parcursul turei în locuri dosite sau special amenajate”. La terminarea turei, aceştia ar fi împărţit banii egal, iar o parte ar fi transmis-o responsabililor de activitatea posturilor. 

Printre cei ajunşi pe banca acuzaţilor sunt şeful Biroului vamal, trei şefi ai posturilor vamale şi patru şefi de tură din cadrul posturilor vamale.

Pe data de 30 septembrie 2016, 30 de angajaţi ai Serviciului Vamal, printre care inspectori vamali, şefi de ture, şefi de post, dar şi şeful şi adjunctul Biroului Vamal Bender au fost reţinuţi şi plasaţi în izolator fiind bănuiţi de comiterea coruperii pasive. Reţinerile au avut loc în urma unor percheziţii la punctele vamale Tudora şi Palanca, dar şi la domiciliile inculpaţilor. Potrivit actului de învinuire, şeful de tură şi inspectorii vamali ai postului vamal Tudora, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, sub diferite pretexte au pretins, au extorcat şi primit, de la diferite persoane care traversau postul vamal Tudora, mijloace financiare, pe care le-au acumulat, păstrându-le în biroul de serviciu. În urma controlului inopinat au fost depistate sume de bani în diferită valută.

La demersul procurorilor, Serviciului Vamal i-a fost solicitată suspendarea din funcţie a inspectorilor vamali trimişi în instanţa de judecată, până la pronunţarea sentinţei pe caz. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele incriminate, învinuiţii riscă până la 15 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pentru o perioadă de până la cinci ani.

Totodată, Procuratura Anticorupţie anunţă că a disjuns într-o procedură separată cauza penală în privinţa celorlalţi angajaţi ai Biroului Vamal Bender pentru administrarea probelor suplimentare şi terminarea urmăririi penale.

Anticoruptie.md
24/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii