Avocaţii ameninţă cu greve din cauza iniţiativei care le va permite deputaţilor să primească licenţe de avocat fără examen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Avocaților din Republica Moldova își exprimă dezacordul ferm privind modificarea propusă în art. 10 alin. 2 al Legii cu privire la avocatură și îi cere președintelui Parlamentului Andrian Candu să examineze de urgență proiectul acestei legi.

Reprezentanții Uniunii au semnat o declarație în care spun că modificarea contravine legislației interne și internaționale, practicii internaționale, creează un precedent unic, inexistent în oricare stat-membru al Uniunii Europene, de accedere în profesia de avocat a persoanelor fără pregătire profesională necesară, și astfel Uniunea solicită excluderea normelor propuse din proiect.

„În particular, completarea propusă la art. 10 alin. 2 al Legii cu privire la avocatură compromite cerințele prevăzute în art. 10 alin. 1 al legii, instituind nu una ci trei excepții din cele patru existente pentru accederea în profesia de avocat, creând posibilitatea ca în instituția avocaturii să fie admise persoane fără pregătire profesională necesară şi fără reputație ireproșabilă. Astfel, în cazul în care această modificare va fi aprobată, ea va genera, inevitabil, riscul de a compromite „dreptul la apărare” consfințit în art. 26 al Constituției Republicii Moldova, funcționarea instituției avocaturii din Republica Moldova, precum și îndeplinirea de către aceasta a rolului său fundamental – asigurarea eficientă şi calitativă a dreptului de acces la justiție, garantat de art. 6 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale”, se arată în declarația avocaților.

Totodată, avocații spun că propunerea vizată de admitere în profesia de avocat, fără nicio instruire sau examen, a persoanelor care deţin sau au deţinut mandatul de deputat, este una fără precedent în statele-membre ale Consiliului Europei, sumarul legislației cărora în ceea ce priveşte cerinţele pentru accederea în profesia de avocat şi existența așa-numitelor „rute alternative” de accedere în profesia de avocat, este publicat pe portalul E-Justice.

„Inițiativa este în contradicție cu Recomandarea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei Nr. R (2000)21 cu privire la libertatea de exercitare a profesiei de avocat, precum și cu Principiile de Bază privind rolul avocaților, adoptate de Națiunile Unite, în septembrie 1990, la Congresul de prevenire a crimelor și tratamentul delincvenților”, se mai arată în declarația emisă de Uniunea Avocaților.

Astfel, avocații cer președintelui Parlamentului să fie urgentate procedurile legislative de dezbatere și de adoptare a proiectului propus de Guvern în luna mai 2016. „Accederea favorizată în profesie va încălca principiul echității, va aduce o lovitură puternică asupra imaginii și reputației instituției avocaturii și va afecta activitatea curentă a avocaților”, se mai arată în declarație.

„Considerăm că solicitările Uniunii Avocaților vor reanima discuțiile din Parlament asupra proiectului de modificare și completare a Legii cu privire la avocatură în scopul sporirii calității serviciilor prestate fără a admite încălcarea de către Republica Moldova a obligațiilor pozitive ce țin de asigurarea dreptului la un proces echitabil consfințit în art. 6 al Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale. În cazul în care inițiativa legislativă a unui grup de deputați sus-indicată va fi susținută în Parlament, Uniunea Avocaților din Republica Moldova își rezervă dreptul de protest împotriva acestor modificări, inclusiv prin declararea unei greve generale a avocaților din Republica Moldova”, spun avocații.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...