Biserica Ortodoxă bulgară, aproape de Premiul Nobel pentru Pace

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biserica Ortodoxă din Bulgaria a emis următorul comunicat, preluat de site-ul orthodoxie.com: „Biserica Ortodoxă din Bulgaria este nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, pentru salvarea a 48.000 de evrei bulgari din lagărele de exterminare nazistă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Nominalizarea a fost anunțată în mod oficial de Comitetul Nobel la începutul lunii ianuarie a acestui an, la inițiativa generalului Efraim Sneh, fost ministru al sănătății și parlamentar israelian, a lui Moshe Keshet, profesor de drept la Universitatea din Haifa, și Moshe Aloni, avocat, având susținerea, prin semnătură, a 200 de descendenți ai evreilor bulgari care au fost salvați.

Această nominalizare în sine este recunoașterea faptului că Biserica Ortodoxă Bulgară a fost întotdeauna animată de înalte idealuri creștine și că a arătat dragoste pentru frate, indiferent de dificultatea circumstanțelor și a vremurilor. «În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârșită alungă frica» (1 Ioan 4,18).

În timpul celui de-al doilea război mondial, oamenii și-au riscat singuri viața și au salvat eroic evreii bulgari de la o moarte sigură și de la persecuție, dar Biserica Ortodoxă Bulgară a fost singura instituție religioasă dintr-un teritoriu controlat de Hitler care și-a declarat în mod deschis și oficial poziția. Prin determinarea și adeziunea coerentă la idealurile moralei evanghelice, Biserica, avându-i în fruntea sa pe mitropolitul Ștefan și pe ierarhii Sfântului Sinod, inclusiv pe mitropolitul de Vidin, Neofit, mitropolit de Vratchane, Paisie, și pe mitropolitul de Plovdiv, Chiril (devenit, mai târziu, patriarh), a jucat un rol important în salvarea evreilor bulgari din parohii. A încurajat societatea bulgară să se opună punerii în aplicare a legilor discriminării evreilor.

Laureatul Premiului Nobel va fi anunțat în luna octombrie. Aceasta este a doua oară când Biserica a fost nominalizată pentru Premiul Nobel, după propunerea făcută, în 2013, de Luchezar Toshev, membru de onoare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Ceea ce trebuie menționat aici este faptul că nominalizarea de acum vine din partea israeliană și cu susținerea puternică a comunității bulgare din Israel”, se precizează în comunicatul Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, conform activenews.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...