Linkuri accesibilitate

Copiii migranților și drepturile lor


Copiii migranților și drepturile lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00
Link direct

Nu este o noutate că majoritatea cetățenilor moldoveni care pleacă la muncă peste hotare își lasă copiii în grija bunicilor sau a altor rude apropiate. E cea mai la îndemână dar şi sigură soluţie, asta cred părinţii copiilor lăsaţi acasă. Numai că foarte frecvent, spun experții care au studiat fenomenul, acești copii devin neajutorați. În lipsa părintelui sau a unui reprezentant legal, copiii nu pot fi înscriși la grădiniţă sau la şcoală, nu îşi pot perfecta acte de identitate, rămân neprotejați împotriva abuzurilor, iar uneori devin problematice şi intervențiile medicale urgente.

Recent, Centrul Internaţional „La Strada” care este specializat în apărarea drepturilor femeilor şi a copiilor a reamintit părinților plecați peste hotare că îşi pot proteja copiii de asemenea situaţii. Cum? Lăsându-i în grija unei rude doar că să-i transfere temporar drepturile legale asupra copilului, inclusiv responsabilitatea pentru securitatea acestuia. În termeni juridici este vorba despre instituirea tutelei oficiale asupra minorului. Pe perioada aflării părintelui peste hotare, tutorele, care poate fi o rudă sau o persoană de încredere, va reprezenta legal drepturile minorului. De ce este necesar acest lucru? Iată explicaţia directoarei de proiect a organizației „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin:

„Acest fapt este important pentru a asigura respectarea deplină a drepturilor copilului. Părinţii sunt plecaţi peste hotare oricum rămân reprezentantul legal al copilului. În situaţia în care se întâmplă anumite lucruri în care prezenţa reprezentantului legal este absolut obligatorie, atunci părintele trebuie să revină imediat în ţară. Pentru a nu crea asemenea impedimente este posibilitate de a institui tutelă sau curatelă în dependenţă de vârsta copilului pe o persoană de încredere în grija căreia se află copilul atât timp cât unul sau ambii părinţi sunt plecaţi peste hotare.”

Pentru a fi şi mai convingătoate Daniela Misail-Nichitin a prezentat o situaţie care ilustrează beneficiile instituirii tutelei asupra copilului:

„Să admitem o situaţie în care copilul se îmbolnăvește şi trebuie internat în spital pentru a primi îngrijirile medicale corespunzătoare. Conform legislației, dacă nu a fost instituită tutela, atunci persoana în grija căreia a rămas copilul va trebui să achite plăți suplimentare pentru a rămâne cu acesta în spital. Dacă această persoană este încadrată în câmpul muncii, atunci ea nu poate beneficia de concediu de boală de îngrijire a copilului, dar trebuie să-şi ia concediu pe cont propriu.”

Procedura de instituire a tutelei asupra copilului este gratuită şi a fost simplificată de curând după ce în presă s-a relatat despre dificultăţile birocratice pe care le-ar fi întâmpinat unii părinți. De regulă, procedura durează câteva zile. Părintele trebuie să prezinte doar o cerere la Direcţia protecţiei drepturilor copilului din cadrul Primăriei în care să indice tutorele, adică persoana în grija legală a căreia vrea să lase copilul. O poate face şi de la distanţă, transmițând cererea prin fax sau poşta electronică. Părinţii trebuie să se asigure doar că persoana în grija căreia lasă copilulul este aptă să asigure grija lui, să participe la creșterea și educarea minorului.

Deşi procedura nu este una complicată, majoritatea părinţilor preferă, din varii motive, să-şi lase copiii în grija rudelor fără a legaliza tutela temporara, spune Daniela Misail-Nichitin:

„Presupun că nu toţi părinţii cunosc despre această procedură. Este nevoie de un activism din partea Direcţiilor protecţia drepturilor copilului de a anunţa şi a explica părinţilor care este procedura astfel încât aceştia să nu perceapă că instituirea tutelei sau curatelei îi lezează cumva în drepturi pe ei în calitate de reprezentant oficial al copilului. Există şi o categorie de părinţi cărora le este frică. Ei cred că atunci când vor institui tutela ar putea să fie decăzuţi din drepturile părintești.”

Datele Ministerului Muncii arată că în ultimii ani a crescut numărul copiilor lăsați în grija tutorelui, de la 8 mii în 2014, la peste 10 mii în 2015. E mult sau puţin? greu de apreciat din moment ce în Republica Moldova nu există o statistică oficială a numărului copiilor ai căror un părinte sau ambii sunt plecaţi peste hotare. Potrivit unor estimări ale experţilor, ar fi vorba de peste 100 de mii de copii, prin urmare dacă e să credem acestor statistici neoficiale, doar unul din 10 copii e lăsat în grija unui tutore cu acte în regulă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG