„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă faţă de aceste încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis.

„Cei care au fost puşi să conducă ţara se ocupă de alte lucruri. PSD şi satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare, dezvoltare economică, salarii mai mari, şi oamenii, de bună credinţă, i-au votat. Iar ei s-au apucat să umble la legislaţia penală pentru a-şi curăţa dosarele lor şi ale colegilor de partid. Asta i-a adus pe oameni în stradă. De aici indignarea românilor. Voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum. Vrem să fim o naţiune puternică, stat de drept, sau o naţiune aşa şi aşa? Vrem să fim ca generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi, cu politicieni integri, o naţiune condusă de politicieni competenţi. Pentru a obţine acest lucru, pentru mine niciun preţ nu este prea mare”, a mai spus preşedintele României.
 
Precizăm că ieri peste 28.000 de bucureşteni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului român privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Manifestări similare au avut loc concomitent în toată România - la Arad, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Alba Iulia, Târgu Mureş, Suceava, Piatra Neamţ, Galaţi, Ploieşti, Baia Mare, Cluj-Napoca etc. „DNA să vină să vă ia!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, „Ruşine, ruşine să vă fie!”, „România, trezeşte-te!”, „Hoţii stau la puşcărie în democraţie”, au fost lozincile scandate de protestatari.

Controversatul proiect de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus săptămâna trecută în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei din România, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată. Ordonanţa mai prevede modificarea unor legi ce ţin de abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului, speţe care se regăsesc în dosarele unor politicieni români aflaţi la putere, cum ar fi, de exemplu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.