Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea „nu-şi poate imagina România decât pe o uriaşă moşie, peste care domneşte, netulburat” (Ioan Stanomir/contributors.ro)


Ieșirea „riscantă politic” a președintelui Iohannis printre demonstranți la București (Adevărul).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Ziarul Adevărul reproduce analiza lui Dan Dungaciu despre rezultatele vizitei lui Igor Dodon la Moscova. Liderul de la Chișinău s-ar fi ales doar cu celebra hartă a Modovei Mari, oferită cadou de Vladimir Putin. Altminteri, „Moscova nu i-a dat nimic: (nici) deschiderea pieţelor ruse, (nici) facilităţi pentru migranţii moldoveni, (nici) renunţarea la Memorandumul Kozak”. Dungaciu consideră că victoria politicianului pro-rus în alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu e tocmai varianta dorită de ruși. Le-ar fi prins mai bine o președinție a Maiei Sandu în condițiile în care obiectivele ei de integrare euro-atlantică nu aveau nicio șansă să se realizeze. Moscova, arată analistul, „îşi vede de proiectele ei şi nu abandonează liniile roşii în relaţia cu Chişinăul” și nu va ezita să-l abandoneze pe Igor Dodon la o adică, așa cum a făcut cu Vladimir Voronin. Ce este atunci Igor Dodon pentru Putin? Un instrument în planuri care vizează nu Moldova, ci Uniunea Europeană și România, susține Dan Dungaciu. „Dacă cineva ar trebui să se bucure de cadoul lui Putin, [...] dar din alte motive, aceştia sunt… liderii de la Tiraspol. Jocul cu Moldova istorică serveşte şi întăreşte, de fapt, separatismului transnistrean. [...] Mesajul lui Putin poate fi unul de îngheţare a oricărei discuţii cu România şi o subtilă declaraţie de confruntare regională prin intermediul R. Moldova. Dacă lucrurile stau aşa, Bucureştiul va trebui să se pregătească pentru situaţii complicate”, în care, se mai spune în Adevărul, interlocutorul liderului de la Kremlin nu va fi Bucureștiul, ci Budapesta, cu Viktor Orban.

Vâlvă mare în presa de la București după manifestațiile impresionante de ieri din capitală și din marile orașe, împotriva celor două ordonanțe pregătite de guvernul Sorin Grindeanu: una vizează grațieri masive, cealaltă – modificări aduse Codului penal, care schimbă condițiile de amnistie și dezincriminează anumite fapte de corupție. Cristian Pantazi (Hotnews), dar și restul presei remarcă absența oricăror violențe, în condițiile în care pe străzile Bucureștiului s-au aflat aseară până la 30.000 de oameni. Și totuși, scrie comentatorul, televiziunile Antena 3 și RTV au vorbit, în cor cu președintele social-democaților Liviu Dragnea, despre o încercare de lovitură de stat instigată de președintele Klaus Iohannis. Acesta s-a alăturat manifestanților pentru scurt timp.

Ioan Stanomir scrie pe site-ul contributors.ro că „Declaraţiile lui Liviu Dragnea nu mai pot nici mira şi nici jigni pe nimeni. Domnia-sa nu poate înţelege demnitatea pe care şi-o apără, paşnic, cei care au ieşit spre a demonstra. [...] nu-şi poate imagina România decât pe o uriaşă moşie, peste care domneşte, netulburat, ca şi cum ţara întreagă nu ar fi decât un vast judeţ Teleorman, luminos şi prosper”. Klaus Iohannis n-ar fi făcut decât să „îşi exercite mandatul cu care a fost învestit”.

Însă mai mulți comentatori sunt de altă părere. O sinteză a opiniilor pro și contra prezenței președintelui în Piață publică Adevărul. Cel mai agresiv în ton a fost Cristian Tudor Popescu, citat cu declarații făcute la o televiziune. Și Cristian Pantazi, de la Hotnews, se îndoiește că a fost o idee bună venirea lui Iohannis. „A fost o ieșire oportunistă, riscantă politic”. Cu sau fără temei, arată el, i-ar putea urma declanșarea procedurilor de suspendare, ceea ce ar însemna criză politică majoră pentru România.

XS
SM
MD
LG