Avocații lui Platon denunță presiuni din partea autorităților: „Vom fi înlăturați. Se ascunde adevărul despre furtul miliardului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avocații controversatului om de afaceri Veaceslav Platon acuză autoritățile de la Chișinău de tergiversarea anchetei privind furtul miliardului de dolari din sistemul financiar bancar moldovenesc. De asemenea, aceștia declară că organele de drept pun presiune pe ei și pe apărătorul lor.

Avocatul Eduard Rudenco a declarat că actuala guvernare nu dorește să afle adevărul despre furtul miliardului, astfel toate procesele intentate pe acest subiect sunt ținute departe de ochii lumii. Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea că în timpul apropiat avocații ar putea fi „înlăturați”, Platon urmând a fi apărat de avocați din oficiu.

„Există riscul ca noi să fim înlăturați. Abuzurile comise pe această cauză penală nu ating doar drepturile lui Platon. În egală măsură suntem afectați și noi. Această guvernare nu dorește să afle adevărul despre furtul miliardului. Se știe că ședințele în dosarul fostului premier Vlad Filat au fost închise, iar cauza penală în care figurează primarul de Orhei Ilan Shor este deja pe masa judecătorilor, fără a se cunoaște detalii. Acum se încearcă reducerea la tăcere a lui Veaceslav Platon”, a declarat Rudenco.

Acesta a precizat că organele de drept doresc, printre altele, închiderea paginii de Facebook a controversatului om de afaceri.

„Vor șă-i închidă gura, dar și pagina de Facebook. Actualul regim nu dorește ca Platon să vorbească, iar cel mai mare atac a început atunci când Platon a vorbit despre situația de la Moldova-Agroindbank și Moldindconbank”, a precizat avocatul.

De partea cealaltă, Ana Ursachi a declarat că toate acestea se întâmplă, deoarece oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să soluționeze cât mai repede dosarul lui Platon.

„Plahotiuc se teme de orice dezvăluire sau orice scrisoare postată pe profilul de Facebook al lui Platon. Plahotniuc a fost menționat în cel puțin 20 de rezoluții, în perioada noiembrie-decembrie 2016, rezoluții în care a apărut numele lui și al apropiaților lui – Ilan Shor, Corneliu Gurin, Dorin Drăguțanu, Serghei Iaralov și alții. De teamă unor noi dezvăluiri, Plahotniuc vrea să-l reducă la tăcere pe Platon”, a declarat Ursachi.

De menționat că, Veaceslav Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei.

Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...