Amplu protest anticorupție, la București, împotriva amnistierii demnitarilor penali

Anticoruptie.md
23/01/2017
hotnews.ro

Circa 30.000 de oameni (estimări ale ziariștilor) au participat duminică seara, 22 ianuarie, la București, România, la un protest masiv împotriva proiectelor Guvernului privind grațierea și modificarea Codului Penal. Manifestația a fost organizată pe Facebook sub sloganul „NU Legii Grațierii și Amnistiei”, și-au anuntat participarea peste 8.000 de persoane. Oamenii s-au strâns începând cu ora 17.00 în Piața Universității, după care au mărșăluit spre Guvern, mergând apoi la sediul PSD și sediul ALDE, protestul încheindu-se în jurul orei 21.30. Protestul a fost paşnic, oamenii cerând renunțarea la cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului Dragnea. La miting a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis, notează hotnews.ro.  

Mitinguri similare au avut loc în aproape toate marile orașe din România, cu participare masivă în Cluj, Iași, Timisoara sau Brașov. Duminică au fost proteste anti-amnistie și graţiere și în mari orașe europene (Paris, Oslo, Londra, Milano, Copenhaga), unde românii s-au strâns și au cerut renunțarea la proiectele de ordonanță de urgență ale Guvernului. 

Posturile de televiziune apropiate guvernării au calificat protestele din România drept tentativă de lovitură de stat. La rândul său, premierul român Liviu Dragnea a postat pe Facebook un mesaj legat de mitingul anti-amnistie și graţiere din București, în care îl acuză pe Iohannis că a participat la „o nouă mineriadă” și de „început de lovitură de stat”.

Guvernul de la București încearcă să promoveze ordonanțe de urgență prin care o serie de pedepse ar urma să fie grațiate, potrivit surselor citate de Hotnews. Pe lângă grațiere, Guvernul va modifica legislația în ce privește abuzul în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului. Dezincriminarea unor fapte echivalează cu o amnistie mascată, pentru că măsura oprește numeroase anchete și procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate.

În noiembrie 2015, alți peste 35.000 de bucureșteni au ieșit în stradă la un amplu protest împotriva Guvernului, urmare a tragediei de la clubul de noapte Colectiv. Urmare a acțiunilor mulțimii, premierul de atunci Victor Ponta și-a dat demisia.  

 

Anticoruptie.md
23/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii