Ultimele grafice publicate dezvăluie un nou record stabilit în zona Arctică şi Antarctică. În această perioadă a anului, Arcticul se află în anotimpul iernii, iar gheaţa marină ar trebui să se extindă mai ales în timpul nopţilor polare. Însă, din cauza unei iernii foarte călduroase şi a temperaturilor ridicate de la suprafaţă, a fost observată o micşorare a stratului de gheaţă, potrivit IFL Science.

Schimbările climatice produse de om sunt principalul vinovat, spun cercetătorii, care cred că aerul cald alterează curenţii de aer. 

În acelaşi timp, în Antarctica este vară, iar scăderea nivelului gheţii marine este aşteptată din nou. Însă, nivelul a scăzut mult prea drastic decât în anii trecuţi. În această regiune, principalii factori nu sunt schimbările climatice, ci scăderea intensităţii vânturilor din sudul continentului. 

Ambele situaţii s-au combinat pentru a produce cea mai mică extindere a gheţii marine faţă de recordul stabilit în 1970.  Unii cercetători bazându-se pe modul în care evoluează gheaţa polară susţin că  acest fenomen nu a mai avut loc de mii de ani.