Principală  —  Ştiri  —  Social   —   WC-ul unei berării din capitală,…

WC-ul unei berării din capitală, supravegheat video! Ce pedeapsă riscă proprietarii

restaurant berarie curtea berarilor centrul vechi

Cel puțin până la 11 ianuarie curent, încăperile sanitare ale unui local din sect. Botanica al capitalei au fost supravegheate video de către administratori. În urma unui control inopinat, inspectorii au stabilit că proprietarii berăriei situate pe bl. Dacia prelucrau  datele cu caracter personal ale angajaților/ vizitatorilor prin intermediul mijloacelor de supraveghere video montate pe perimetrul edificiului, în spațiile de deservire a clienților, bucătărie, dar și în încăprerile sanitare.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal al R. Moldova (CNPDCP) s-a autosesizat în acest sens și a dispus suspendarea imediată a operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal efectuate prin intermediul camerelor de supraveghere video, de către SRL ,,Melcafe”, firma care administrează berăria.

Totodată, CNPDCP a dispus pornirea procesului contravențional în privința SRL ,,Melcafe”,  precum și a administratorului acestei entități pentru nerespectarea cerinţelor faţă de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora, pentru încălcarea regulilor de stocare şi utilizare a informațiilor, dar și pentru că nu a informat și nu a avut o autorizare din partea organului de control în domeniul respectiv. Pentru aceste derogări de la lege, Codul contravențional prevede amendă de până la 500 de unități convenționale pentru persone juridice, dar și privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

„Autoritatea națională de control al prelucrărilor de date cu caracter personal reiterează necesitatea notificării Centrului sistemelor de supraveghere video precum și a altor sisteme de evidență gestionate de operatorii de date cu caracter personal”, se arată într-u comunicat al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Foto simbol (nu are tangență cu textul): restograf.ro