Potrivit decretului semnat de Putin, înalta distincţie i-a fost acordată lui Kadîrov pentru „realizări profesionale, activitate publică prodigioasă şi mulţi ani de muncă sârguincioasă”.

Liderul cecen a fost decorat de Putin la o zi după ce Kadîrov a sărit în apărarea lui Zaur Dadaev, bănuit de implicare în asasinarea opozantului rus Boris Nemţov. Mai exact, Kadîrov a scris pe reţelele de socializare că Dadaev, fost comandant adjunct al poliţiei cecene, este „un adevărat patriot rus” şi „credincios înflăcărat”, care, în calitate de musulman, a fost şocat de caricaturile publicate de revista franceză Charlie Hebdo cu Profetul Mahomed. Asta după ce anchetatorii ruşi au declarat zilele trecute că analizează şi versiunea precum că Nemţov putea să fie asasinat de militanţi islamişti pentru că a apărat caricaturile satirice ale revistei franceze Charlie Hebdo.

Duminică, Dadaev şi-ar fi recunoscut implicarea în asasinarea lui Nemţov. Ceilalţi suspecţi, Ramzan Bahaev, Tamerlan Eskerhanov, Şaghit Gubaşev şi Anzor Gubaşev  au fost plasaţi în arest. Eskerhanov a declarat în faţa instanţei că nu este implicat în asasinarea lui Boris Nemţov, precizând că are alibi. Eskerhanov, Bahaev şi fraţii Şaghit şi Anzor Gubaşev au pledat nevinovaţi. Anchetatorii au afirmat însă că declaraţiile martorilor şi alte dovezi arată implicarea lor în această crimă. Anchetatorii au cerut arestarea celor cinci suspecţi, pe motiv că s-ar putea sustrage de la anchetă cu ajutorul unor eventuali complici neidentificaţi.

Politicianul rus de opoziţie Boris Nemţov a fost împuşcat mortal acum mai bine de o săptămână, chiar în centrul Moscovei, vizavi de clădirea Kremlinului. Opozantul a fost răpus de patru gloanţe primite în spate.