Potrivit liderului socialiştilor, Leancă a oferit garanţii de stat pentru acest credit, oferit de BNM cu o rată a dobânzii de doar 0,1%.

Dodon a reiterat declaraţiile sale anterioare, potrivit cărora, în luna noiembrie, 13 miliarde de lei au fost „scoase” din Banca de Economii şi Banca Socială. Ulterior leii au fost convertiţi în valută, furnizată din rezerva BNM, iar sumele au fost scoase din ţară, în off-shore-uri.

„Acum se confirmă, că Banca Naţională, pe 28 noiembrie, aprobă decizia secretă de a deschide linia de credit către aceste bănci, cu 0,1%. Adică se scot 13 miliarde de lei, iar în paralel, Banca Naţională acordă 10 miliarde de lei pentru a astupa gaura, să nu fie probleme la deponenţi, bani furaţi din buzunarul nostru. Şi toate aceste lucruri se fac sub garanţia statului, acordată de către Guvern, prin Leancă”, a declarat Dodon luni, în urma unei noi şedinţe a Comisiei parlamentare privind elucidarea situaţiei de pe piaţa financiară şi valutară.

„Mai departe, aceste trei bănci, în luna ianuarie, din speculaţii pe piaţa valutară obţin profituri de peste jumătate de miliard de lei. Din contul nostru, al fiecărui cetăţean, pentru că diferenţa de curs ei au provocat-o atunci”, a acuzat Dodon.

În opinia sa, aceste „furturi” nu puteau fi făcute fără aprobarea conducerii PLDM şi PD. El îi acuză pe membrii comisiei de anchetă propuşi de PLDM, PCRM şi PD, că încearcă să muşamalizeze aceste acţiuni.

„Aşa fărădelege nimeni nu şi-a permis. Conducerea BNM nu putea să nu vadă că 13 miliarde au mers în off-shore, iar după să acorzi 10 miliarde de lei, pentru a acoperi gaura. Acestea sunt nişte crime împotriva poporului”, a subliniat Igor Dodon.

Sursa: independent.md