Record în zona Arctică şi Antarctică: Gheaţa marină a atins cel mai mic nivel de extindere din ultimele mii de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gheaţa marină a atins cele mai mici dimensiuni de pe glob. Ultimele informaţii prezentate de sateliţi dezvăluie faptul că dimensiunea este şocant de scăzută, printre factorii care au produs fenomenul se numără încălzirea globală.

Ultimele grafice publicate dezvăluie un nou record stabilit în zona Arctică şi Antarctică. În această perioadă a anului, Arcticul se află în anotimpul iernii, iar gheaţa marină ar trebui să se extindă mai ales în timpul nopţilor polare. Însă, din cauza unei iernii foarte călduroase şi a temperaturilor ridicate de la suprafaţă, a fost observată o micşorare a stratului de gheaţă, potrivit IFL Science.fg

Schimbările climatice produse de om sunt principalul vinovat, spun cercetătorii, care cred că aerul cald alterează curenţii de aer.

În acelaşi timp, în Antarctica este vară, iar scăderea nivelului gheţii marine este aşteptată din nou. Însă, nivelul a scăzut mult prea drastic decât în anii trecuţi. În această regiune, principalii factori nu sunt schimbările climatice, ci scăderea intensităţii vânturilor din sudul continentului.

ertet

Ambele situaţii s-au combinat pentru a produce cea mai mică extindere a gheţii marine faţă de recordul stabilit în 1970. Unii cercetători bazându-se pe modul în care evoluează gheaţa polară susţin că acest fenomen nu a mai avut loc de mii de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...