Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Scandalul hoțiilor cu terenuri din…

Scandalul hoțiilor cu terenuri din Chișinău: Judecătoarea Catană și-a anulat propria hotărâre și a pus sechestru pe bunurile publice

Judecătoria Chişinău (sediul Centru) a admis cererea de revizuire depusă de autorităţile publice locale şi a anulat hotărârea din 26 august 2016, prin care municipalitatea a fost deposedată de 20 de loturi de teren. Decizia a fost adoptată de judecătoarea Angela Catană în şedinţa publică din 20 ianuarie 2017, cea care în august anul trecut dădea undă verde pentru trei firme private de a înregistra  bunurile publice. Instanţa de judecată a aplicat sechestru asupra bunurilor imobile respective, anunță Primăria capitalei, care mai spune, într-un comunicat de presă, că a aflat despre faptul că a fost deposedată de terenuri abia la sfârșitul lui 2016. 

De fapt, la sfârșitul lui 2016, mai exact la  23 decembrie, ZdG era cel care scria, în articolul „Schema hoțiilor cu terenuri din Chișinău”, că schema prin care autorităţile publice locale au fost deposedate de terenuri în 2014 a continuat şi în 2016 și atenționa autoritățile că patru terenuri, pe care nu a fost aplicat sechestru, pot fi oricând înstrăinate.

La 22 decembrie 2015, executorul judecătoresc Iacob Miron a publicat într-un ziar de anunţuri informaţia despre organizarea unei licitaţii pe 13 ianuarie 2016, urmând a fi comercializate 22 de terenuri publice. Licitaţia a avut loc, cel puţin pe hârtie, pe 13 ianuarie 2016. Terenurile comercializate, cu o suprafaţă de 3 ha şi o valoare, conform estimărilor experţilor de la Primăria Chişinău, de câteva zeci de milioane de lei la preţul lor de piaţă, au fost vândute. Deşi la licitaţia din 13 ianuarie 2016 au fost scoase spre comercializare 22 de terenuri, în două cazuri, licitatorii, din motive necunoscute, au refuzat să participe, bunurile rămânând în proprietatea statului. La acea licitaţie, conform procesului-verbal, au participat şase firme şi doar 3 persoane fizice, pentru că fiecare persoană reprezenta câte două firme. Doar trei firme au câştigat terenuri: „Tehnoserv-Prim”, „Profi-Star” şi „Alexcredit”. Ulterior, cel puţin patru din cele 20 de terenuri, care aveau eliberate numere cadastrale, au fost înregistrate la Cadastru, fiind trecute în proprietatea firmei „Tehnoserv-Prim”.

Magistrata Angela Catană

Pe 26 august 2016, printr-o decizie prin care permitea celor trei firme private înregistrarea dreptului de proprietate asupra bunurilor obţinute în urma licitaţiei din 13 ianuarie 2016, magistrata Angela Catană  a dat undă verde înregistrării bunurilor publice.  Pe site-ul Judecătoriei Centru, hotărârea Angelei Catană care a legalizat licitaţia din 13 ianuarie 2016 nu există.

Ulterior, cel puţin patru din terenurile vândute şi-au schimbat, repetat, proprietarul. Tranzacţiile au fost înregistrate la Oficiul Cadastral pe 29 decembrie 2016 şi pe 11 ianuarie 2017.  Despre faptul că „cele 4 terenuri pot fi, teoretic, comercializate oricând, or, pe ele nu a fost aplicat sechestru”, ZdG atenționa autoritățile încă la 23 decembrie 2016. 

În comunicatul emis astăzi, Primăria municipiului Chișinău afirmă că licitațiile funciare prin care  „Tehnoserv-Prim”, „Profi-Star” şi „Alexcredit”, de fapt, nu s-a desfășurat în realitate, iar Primăria Chişinău, proprietara bunurilor imobile, nici nu a fost citată ca parte în procesul de judecată.

În plin scandal, Diana Gurschi a demisionat din funcţia de şefă a Direcţiei Juridice a Primăriei. Ea a plecat, în decembrie 2016, în concediu, demisionând ulterior. Întrebată dacă demisia sa este legată de acuzaţiile din ultimul timp privind implicarea în schemele de înstrăinare a unor terenuri, fosta şefă din cadrul Primăriei a negat acest lucru, afirmând că a plecat din proprie iniţiativă.

Citiți și 

Schema hoţiilor cu terenuri din Chişinău. Un nou episod

Schema hoţiilor cu terenuri din Chişinău

Terenuri publice de zeci de milioane, împărţite de trei magistraţi şi un executor judecătoresc

Judecătorii împart terenuri în Chişinău