Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.01.2017

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor – primele audieri

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor – primele audieri

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție, ai Ministerului Educației și ai Primăriei municipiului Chișinău au fost astăzi audiați de către Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ.

Raportorii au prezentat informații, au răspuns la întrebările deputaților și au menționat problemele depistate la acest subiect.

În raportul său, Vadim Cojocaru, șef-adjunct de direcție la CNA a declarat că, deconspirarea persoanelor responsabile și agenților economici implicați în aranjarea licitațiilor a avut loc în cadrul unor investigații desfășurate de CNA. ”17 persoane au fost reținute și arestate, fiind bănuite de implicare în scheme de corupție și luare de mită în cazul licitațiilor pentru aprovizionarea cu produse alimentare a grădinițelor și școlilor din municipiul Chișinău. Actualmente, se desfășoară acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație”, a spus Vadim Cojocaru.

Totodată, raportorul a menționat că ancheta a constatat și unele nereguli în procesul de aprovizionare cu produse alimentare a spitalului raional Hâncești și a unor subdiviziuni ale Ministerului Apărării.

Valentin Crudu, șef de direcție la Ministerul Educației a anunțat că responsabilitatea pentru achiziția, păstrarea și prepararea alimentelor în cele 1 100 de instituții preșcolare și peste 1 400 de instituții școlare din țară aparține autorităților locale. ”După evaluarea instituțiilor preșcolare am constatat un șir de probleme, inclusiv lipsa a 266 de asistenți medicali și 100 de bucătari, lipsa investițiilor și a utilajelor frigorifice moderne în blocurile alimentare, diferențe mari de prețuri pentru produse. În context, Ministerul Educației a elaborat o instrucțiune cu delimitarea responsabilităților tuturor cadrelor didactice și manageriale implicate în procesul de aprovizionare cu alimente”, a spus Valentin Crudu.

Lucia Caciuc-Roșioru, consilierul primarului general al municipiului Chișinău a informat despre acțiunile întreprinse de autoritățile capitalei în urma deconspirării schemelor de aprovizionare a instituțiilor preșcolare cu alimente alterate.

La final, membrii Comisiei speciale au solicitat Direcțiilor de învățământ de sector din municipiul Chișinău informații complete cu privire la licitațiile desfășurate, inclusiv anul curent.

Audierile vor continua marți, 24 ianuarie 2017, când urmează să prezinte informații Ministerul Sănătății.

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ va prezenta Parlamentului raportul de activitate și propuneri legislative în termen de 90 de zile. Comisia a fost creată în baza Hotărârii Parlamentului din 23.12.2016, la inițiativa Speakerului Andrian Candu. Comisia este constituită din 7 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor și grupurilor parlamentare – Radu Mudreac, președinte, Valentina Rotaru, secretar, Elena Bodnarenco, Victor Roșca, Lilian Carp, Boris Golovin, Aliona Goța, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus