Actualitate

România va propune Agenţiei Europene de Apărare un sistem dronă antidronă

EDA este o structură de cooperare millitară în cadrul Uniunii Europene. În calitate de stat membru UE, România a primit din partea EDA invitaţia de a propune un program comun de cercetare, cu dublă utilizare – civilă şi militară, care să priemască finanţare din partea EDA.

În acest context, Departamentul pentru Armamente din Ministerul Român al Apărării pregăteşte o serie de proiecte, ale căror teme vor fi propuse EDA. Ele vor concura cu alte proiecte similare, trimise de alte ţări UE.

În final, EDA va decide ce proiecte acceptă.

Generalul inginer Cătălin Moraru, locţiitorul şefului Departamentului pentru Armamente din MApN, a precizat pentru România Liberă că pe lista proiectelor ce vor fi înaintate figurează şi un sistem dronă antidronă. Un asemenea sistem ar folosi un vehicul aerian fără pilot, care ajunge să captureze drona adversarului, chiar fără a o distruge.

Departamentul pentru Armamente lucrează de câţiva ani la un program dedicat avioanelor fără pilot (UAV), dar ele nu au fost concepute, până acum, să captureze drone. Asemenea vehicule aeriene au fost proiectate şi construite la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) de la Clinceni.

Încercări de realizare a unor echipamente dronă antidronă se fac şi în alte ţări, de exemplu în Franţa. Prototipul francez foloseşte o plasă similară unui năvod de pescar, care prinde în interior drona adversarului şi apoi o aduce la sol.

Un sistem de acest tip, care nu distruge drona suspectă, ci doar îi întrerupe zborul, are utilitate şi în domeniul civil, pentru a captura drone care ajung, accidental, în zone interzise – de exemplu deasupra unor aeroporturi.

Sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *