MTS explică de ce încă nu a premiat sportivii de la Rio: Nu suntem obligați să-i premiem imediat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Nu există nicio prevedere legală care ar obliga Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) de a asigura premierea sportivilor premianţi la Jocurile Olimpice imediat după încheierea acestora”, se arată în răspunsul instituției la mesajul sportive Zalina Marghiev, care a declarat că a ajuns să-și „cerșească” banii pe care ar trebui să-i primească în urma Olimpiadei de la Rio.

Ministerul Tineretului şi Sportului susține că „a constatat două elemente vulnerabile, care au determinat amânarea premierii sportivilor, şi anume: inexistenţa unei decizii pe cazul Tarnovschi, precum şi faptul retragerii medaliei sportivei Cristina Iovu, al cărei antrenor a fost Sergiu Creţu, momentan antrenor al halterofilului Sergiu Cechir”.

„La fel, menţionăm că Zalina Marghieva și Alexandr Şpac au fost anterior suspendaţi pentru consum de substanțe interzise”, se arată într=un comunicat al instituției.

MTS evocă în acest sens exemplele sportivilor Cristina Iovu şi Anatolie Cîrîcu, cărora le-au fost retrase medaliile obținute în 2012, dar care au primit câte 80 de mii de euro de la stat.

„Menţionăm că nu există nici o prevedere legală care ar obliga Ministerul Tineretului şi Sportului de a asigura premierea sportivilor premianţi la Jocurile Olimpice imediat după încheierea acestora. Avînd în vedere lipsa de claritate în privinţa tuturor sportivilor care au obţinut performanţe în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, precedentului negativ de retragere a medaliilor sportivilor Iovu şi Cîrîcu, precum şi existenţa unui vacuum juridic la acest capitol, considerăm nejustificată presiunea exercitată de către sportivi asupra ministerului”, se mai arată în comunicat.

„Ministerul poartă responsabilitatea pentru gestionarea corectă a banilor publici și nu poate gira tranferuri până la clarificarea situatiei. Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Tineretului şi Sportului acordă o atenţie specială sportivilor de performanţă și îi premiază fără ezitare când merita, acuzatiile recente însă fac dificilă premierea până la lămurirea integrală a situației”, mai precizează MTS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...