„Ceea ce este îngrijorător este că aproximativ 60% dintre speciile de primate sunt ameninţate cu dispariţia, iar în cazul a 75% dintre aceste specii se înregistrează scăderi ale populaţiei”, concluzionează cei 31 de primatologi care au colaborat la realizarea acestui studiu.

„Adevărul este că ne aflăm într-un moment critic pentru un număr mare de primate”, a subliniat Paul Garber, profesor de antropologie la Universitatea din Illinois, principalul coautor al acestui studiu alături de Alejandro Estrada, de la Universitatea naţională autonomă din Mexic. „Rezultatele nu arată bine deloc”, a adăugat Garber care s-a întors recent din jungla braziliană unde a studiat marmosetele (Callithrix jacchus).

Acest declin generalizat al primatelor este legat de activităţi antropice, în special de pierderile de habitat rezultate în urma despăduririlor, de exploatările miniere, de petrol şi de gaze, precum şi de vânătoare şi trafic de animale exotice atât în Africa, Asia cât şi în America de Sud.

Membrii ordinului primatelor, din care fac parte, deopotrivă, oamenii, antropoidele şi maimuţele, au ochii orientaţi în faţă şi abilitatea de a apuca, de a prinde obiecte care le diferenţiază faţă de alte mamifere. Studiul primatelor este necesar pentru a afla mai multe şi despre evoluţia omului.

Multe dintre problemele cu care se confruntă primatele sunt recente. Spre exemplu, în cazul speciei gorila lui Grauer, populaţia a scăzut de la 17.000 de indivizi în 1995 până la aproximativ 3.800 în prezent. Populaţia de urangutani de Sumatra a scăzut până la 14.000 de indivizi după ce aceste animale au pierdut 60% din habitat în perioada 1985 — 2007 în favoarea culturilor agricole. Gibonul Hainan din China a ajuns la doar 25 de indivizi. În cazul Chinei situaţia este în particular dramatică, 22 dintre cele 26 de specii de primate din această ţară fiind ameninţate cu dispariţia, conform lui Garber.

De asemenea, aproximativ 94% dintre speciile de lemurieni din lume sunt ameninţate, în special în Madagascar, insulă în care populaţia de primate este practic decimată.

„Trebuie să considerăm aceste pierderi de populaţie ca nişte semnale de alarmă care ne spun ceva despre viitorul nostru. Aceasta este o problemă de o importanţă vitală pentru întreaga planetă”, a adăugat Garber.

Deşi există speranţe că unele specii ameninţate vor supravieţui, multe dintre ele vor dispărea în următoarele decenii, avertizează şi Eduardo Fernandez-Duque de la Universitatea Yale, participant la acest studiu.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în prezent doar patru ţări, Brazilia, Indonezia, Madagascar şi Republica Democrată Congo adăpostesc două treimi din toate speciile de primate ale planetei.

Agricultura este principala ameninţare pentru habitatul primatelor, conform cercetătorilor. „Practicile agricole afectează sau pur şi simplu distrug habitatele pentru 76% dintre toate speciile de primate de pe Terra”, mai subliniază profesorul Garber.