Declaraţie // Organizaţiile de media cer procurorilor să nu pornească urmărirea penală în cazul ziaristei Centrului de Investigaţii Jurnalistice care a scris despre Vladimir Botnari

Anticoruptie.md
19/01/2017
Vladimir Botnari. Captură: Pro TV

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu audierea jurnalistei Centrului de Investigaţii Jurnalistice Mariana Raţă de către procurori, potrivit unei declaraţii comune. Acţiunea a avut loc după ce Vladimir Botnari, fostul comisar al mun. Chișinău, a depus o plângere penală în care invocă faptul că ziarista a accesat și a difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal ce îl vizează pe el și pe membrii familiei sale. Totodată, organizaţiile de media cer procurorilor să nu pornească urmărirea penală pe motiv că o astfel de decizie nu este nici temeinică și nici nu întrunește condițiile prevăzute de lege pentru limitarea libertății de exprimare.

„ONG-urile de media contestă astfel de practici, care au drept scop intimidarea jurnaliștilor și care sunt incompatibile cu normele statului de drept. Legea presei îi asigură jurnalistului dreptul de a obține şi de a difuza informaţii. La fel, Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede că «orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi şi de a comunica fapte şi idei», iar «mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public»”, potrivit declaraţiei. 

Organizaţiile de media mai fac apel către persoanele cu funcții de răspundere să nu îngrădească dreptul jurnaliştilor de a-și îndeplini funcția de informare a publicului.

Articolul care l-a nemulţumit pe Vladimir Botnari se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ne ofere detalii despre funcția deținută. Pentru a afla detalii despre condițiile în care a fost angajat la companie și care sunt atribuțiile  de serviciu ale lui Botnari, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice a depus, în decembrie 2016, o cerere oficială în adresa Moldtelecom, la care până în prezent nu am primit răspuns.

Anticoruptie.md
19/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii