„Dilema moldovenilor. Oricât de paradoxal ar fi, moldovenii sunt puşi în faţa unei noi alegeri, una mai puţin geostrategică, dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc. Alegere, în mare măsură, impusă de „strategii” oligarhului. O fi câştigătoare?”, afirmă Ion Sturza.

Totodată, ex prim-ministrul declară că nu putem să-l învinovăţim pe Dodon de inconsecvenţă întrucât linsul „ghetelor” la Moscova, precum şi acţiunile antioccidentale, de la bun început au fost incluse în programul acestuia.

„Nu putem să-i reproşăm lui Dodon lipsa de consecvenţă. Linsul „ghetelor” la Moscova, acţiunile antiromâneşti şi antioccidentale au fost incluse în programul său de prezident. Program care a primit votul majorităţii moldovenilor, care vine ca un act de negare a sistemului antioligarhic de la Chişinău. Pentru comparaţie, alte instituţii ale statului, Parlamentul şi guvernul, constituite şi re-constituite prin corupţie şi şantaj, au un grad de legitimitate şi suport popular foarte scăzut. Nu mai vorbim de domnul Plahotniuc...”, punctează omul de afaceri.

Ion Sturza mai spune că, de fapt, pentru Rusia nu contează RM, cât umilinţa României şi a Occidentului.

„Pentru Rusia nu contează Moldova. Contează umilinţa României şi Occidentului. Dacă poţi să o faci pe bani mărunţi prin Dodon, de ce nu?! În plus, fudulul nu ar fi fudul, dacă nu ar fi şi prost! Declaraţiile neinspirate, ca cele legate de datoriile faţă de Gazprom, sunt beneficiu curat... pentru ruşi”, a opinat fostul premier.

Fără susţinere externă oligarhul Plahotniuc va fi o ţintă uşoară, mai spune Ion Sturza, care notează că serviciile ruseşti sunt deja pregătite de răzbunare, iar pretextul va fi suportul acordat lui Dodon.

„Fără un suport extern major Plahotniuc devine o ţintă uşoară, inclusiv pentru serviciile speciale ruseşti, care pare-se că îl aşteaptă după colţ, dornice de a se răzbuna, după ce s-a întâmplat cu „afacerile” lor în Moldova. Şi pretextul va fi suportul acordat agentului Dodon. Lupta va fi strânsa. În subteran, va învinge Plahotniuc, aşa cum s-a întâmplat cu Filat. În arena deschisă, Dodon are şanse mari să aducă la Chişinău nu numai tancuri de paie, dar şi C-400 reale”, a conchis Sturza.