UE laudă beneficiile economice reciproce ale Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova

Uniunea Europeană (UE) a lăudat joi beneficiile economice pentru ambele părți ale Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător parte a Acordului de Asociere semnat cu Republica Moldova în 2014 și pus sub amenințare de noul președinte prorus de la Chișinău, notează joi AFP.

Importurile europene din Republica Moldova au crescut cu 5% în 2015, iar valoarea exporturilor agricole din Republica Moldova spre UE a crescut ‘și mai mult’, cu 9% în 2015, a subliniat Comisia Europeană într-un comunicat.

Acordul de Asociere semnat în iunie 2014, care cuprinde o importantă parte privind liberul schimb de bunuri și servicii, ‘este aplicat cu rezultate pozitive pentru cele două părți’, adaugă comunicatul semnat de purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic.

UE este principalul partener economic al Republicii Moldova, absorbind circa 62% dintre exporturile sale, devansând astfel Rusia (12%) și Belarus (6,7%), potrivit cifrelor executivului european.

Marți, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a evocat la Moscova intenția sa de a renegocia începând cu luna februarie acest acord, menit să întărească apropierea dintre europeni și această mică țară cu 3,5 milioane de locuitori, situată între România și Ucraina, potrivit AFP.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.