(doc) Cum a fost implementat Codului Educației în Moldova? Rezultatele unei evaluări

tabara-agafton-elevi-studenti-molova-3
Foto: gazetabt.ro

Ministerul Educației a publicat Raportul cu privire la rezultatele evaluării implementării Codului educației de la aprobarea acestuia și până în prezent. Potrivit sumarului executiv al raportului, dintre cele 112 acte normative planificate pentru elaborare sau modificare, 77 sunt deja aprobate, iar 35 sunt în proces de elaborare sau aprobare.

Rezultatele evaluării arată că dintre cele 112 acte normative planificate pentru elaborare sau modificare, 77 sunt deja aprobate, iar 35 sunt în proces de elaborare sau aprobare. Printre actele normative aprobate se numără Standardele profesionale pentru cadrele didactice și manageriale din învățământul general, Metodologia de evaluare externă a calităţii în vederea autorizării de funcţionare provizorie şi acreditării programelor de studii și a instituțiilor de învățământ profesional tehnic, superior și de formare continuă, mai multe regulamente.

În raport se mai menționează că din numărul total de 101 acțiuni planificate, la momentul actual 58 sunt realizate, iar 43 de acțiuni sunt în proces de realizare, dintre care 8 vizează norme ce urmează a fi puse în aplicare în anii 2017-2018.

Totodată, constatările făcute în procesul evaluării atestă necesitatea amendării Codului educației pe unele poziții-cheie:

a) asigurarea învățământului obligatoriu;
b) înființarea, reorganizarea și lichidarea instituțiilor de învățământ general;
c) programele de formare profesională tehnică postsecundară și postsesundară nonterțiară;
d) programele de postdoctorat;
e) organizarea activității Consiliului pentru dezvoltare strategică instituțională;
f) ocuparea funcțiilor în învățământul superior;
g) angajarea absolvenților pe piața muncii;
h) modalități de realizare a învățării pe tot parcursul vieții.

Codul educației al Republicii Moldova nr. 152 a fost aprobat la 17 iulie 2014, fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 319-324 din 24 octombrie 2014. Pentru anumite articole ale Codului sunt prevăzute perioade tranzitorii, urmând să fie puse în aplicare cel târziu începând cu anul de studii 2018-2019.

Raportul integral poate fi găsit mai jos:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente