Amnesty International Moldova, îngrijorată de atacurile la adresa jurnaliștilor de investigație

Anticoruptie.md
19/01/2017
amnesty.md

Amnesty International Moldova își exprimă îngrijorarea față de atacurile tot mai frecvente, din partea unor funcționari publici, la adresa presei, în special la adresa jurnaliștilor de investigație. Într-un apel public, organizația se referă la ultimul caz de intimidare a jurnalistei Centrului de Investigații Jurnalistice Mariana Rață, solicitându-le funcționarilor publici să nu transforme Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în instrument de luptă contra presei.

„Constatăm, cu regret, că unii funcționari publici, deranjați de investigațiile jurnalistice, hărțuiesc deja penal instituțiile de presă și jurnaliștii care le realizează, fapt inadmisibil într-un stat de drept. Cel mai recent caz este solicitatarea lui Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, de tragere  la răspundere penală a jurnalistei Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Rață, în care funcționarul invocă faptul că jurnalista a accesat și difuzat, fără consimțământul său, date cu caracter personal. Mai mult, solicită tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au accesat și difuzat, din octombrie 2009 și până în prezent, date cu caracter personal care îi vizează familia. Procurorii cercetează această plângere. Atât standardele internaționale de apărare a libertății presei, ratificate de RM, cât și cele naționale, adoptate tot de funcționari publici, nu permit intentarea dosarelor penale contra presei”, se arată în declarația Amnesty International Moldova.

Organizația nonguvernamentală îi solicită lui Vladimir Bornari personal, dar și altor funcționari publici, să nu transforme Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în instrument de luptă contra presei.

„Este îngrijorător faptul că tot mai mulți jurnaliști vorbesc despre „un stat polițienesc”, unde libertatea presei este ignorată, iar jurnaliștii care critică guvernarea - hărțuiți. Demnitarii trebuie să-și înțeleagă rolul lor într-un stat de drept și să renunțe la practicile polițienești  de a hărțui instituțiile și persoanele incomode lor”, se mai arată în declarație.

Anticoruptie.md
19/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii