Doc // Ministerul Sănătăţii propune crearea unui laborator unde vor fi verificate dispozitivele medicale. CNA: „Se relevă tentativa autorului de a promova interese instituţionale sau personale”

Anticoruptie.md
18/01/2017
Clădirea Ministerului Sănătății. Foto: Sănătate INFO

Guvernul şi-a propus să adope un regulament privind verificarea periodică a dispozitivelor medicale puse în funcţiune şi aflate în utilizare. Controalele ar urma să fie efectute de către laboratoare acreditate şi de către Laboratorul de încercări din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, care nu a fost încă instituit. Crearea noului laborator ar costa circa 11 milioane de lei. Angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie, care au efectuat expertiza anticorupţie a documentului şi au identificat mai multe riscuri de corupţie, au subliniat că Ministerul Sănătăţii, autorul proiectului, ar încerca să promoveze interese instituţionale sau personale „prin aprobarea unor norme ce permit exercitarea unor atribuţii discreţionare şi excesive contrar interesului public”.

De exemplu, potrivit CNA, autorul nu a argumentat din punct de vedere organizaţional şi structural condiţiile în care urmează să fie creat Laboratorul şi anume dacă Agenţia dispune de spaţiu suficient pentru efectuarea verificării dispozitivelor medicale şi de cadre suficiente şi calificate în evaluarea acestora. „La fel, reţinem că temeiul enunţat în preambulul hotărârii este imprecis şi defectuos, precum şi atribuirea dreptului Agenţiei de a efectua verificarea periodică a dispozitivelor medicale este în contradicţie cu prevederile cadrului legal primar în domeniul dispozitivelor medicale. În concluzie, menţionăm că proiectul în varianta propusă este prematur de a fi promovat reieşind din cadrul legal primar care nu acordă dreptul Agenţiei de a efectua verificarea dispozitivelor medicale. Soluţia care se impune, în cazul dat, ar fi amendarea cadrului legal primar, prin completarea competenţei Agenţiei cu atribuţia de verificare a dispozitivelor medicale, iar ulterior promovarea proiectului prenotat", notează autorii expertizei. 

Cheltuielile financiare estimate pentru crearea noului laborator ar fi de 10.440.400 de lei, bani din donaţie de la Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională. „Deşi este identificată sursa de finanţare, autorul nu a argumentat dacă suportul dat este direcţionat anume pentru crearea laboratorului în cauză. Ţinem să menţionăm că proiectul «Îmbunătăţirea serviciilor medicale», realizat cu suportul Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională, beneficiari al căruia sunt cinci instituţii medico-sanitare publice şi 11 centre de sănătate publică s-a finisat în anul 2016 (potrivit informaţiei prezentate de către Ministerul Finanţelor), ceea ce presupune că proiectul nu are acoperire financiară pentru anul în care se pune în aplicare", potrivit expertizei.

Experţii CNA mai menţionează că cheltuielile estimate pentru pregătirea de lucru a laboratorului, în sumă de 1.170.000 de lei, care ar urma să fie acoperite din veniturile acumulate de către Agenţie, nu sunt suficient justificate, deoarece ar trebui să fie planificate şi distribuite până la data de 15 octombrie 2017. "Laboratorul dat urmează să fie creat până la data de 15 octombrie 2017, pe când Ministerul Sănătăţii nu a prezentat propuneri de buget pentru anul 2017, ceea ce denotă că cheltuielile financiare nu au fost planificate pentru anul bugetar", potrivit documentului. 

Experţii mai menţionează că proiectul nu conţine reglementări privind procedura legală de contractare a acestui serviciu. Astfel, instituţiile medico-sanitare şi alte autorităţi şi instituţii publice care urmează să efectueze verificarea periodică a dispozitivelor medicale vor contracta Laboratorul de încercări prin achiziţii publice, în condiţiile Legii privind achiziţiile publice. "În lipsa acestor dispoziţii există riscul ca Agenţia să-şi stabilească condiţii adaptate anumitor persoane sau grupuri, prin înţelegeri în prealabil, contra unor beneficii/favoruri, de a efectua verificarea dispozitivelor medicale din banii publici în Laboratorul de încercări al Agenţiei, fără careva restricţii/condiţii legale în acest sens, ceea ce ar prejudicia interesele beneficiarilor", se mai arată în document. 

Anticoruptie.md
18/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii