(video) Să-l sărbătorim pe Gheorghe Urschi urmărindu-i cele mai bune glume din cei 40 de ani de activitate

1806661
Foto: protv.md

Gheorghe Urschi, artist Emerit al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău împlinește astăzi vârsta de 69 de ani. „Regele umorului”, Gheorghe Urschi a adus voie bună spectatorilor sau telespectatorilor timp de 40 de ani, fie de pe scena teatrelor, fie de la ecrane, iar cu această ocazie ne-am propus să vă reamintim câteva dintre cele mai bune glume ale umoristului.

* * *

Gheorghe Urschi s-a născut în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. A urmat cursuri de actorie la Școala de teatru “Boris Șciukin” din Moscova, iar după absolvirea studiilor la Moscova, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole.

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul – 2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și o duzină de piese pentru copii. Testamentul este un record pentru scena basarabeană – se joacă de 15 ani.

Gheorghe Urschi a scris câteva volume de nuvele, iar prin anii ’70-’80 el a tradus multă literatură din limba rusă. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară și romanțe. De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește” (1989), „Văleu, văleu, nu turna!” (1991) și „Fenta” (2004).

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi, cea care i-a devenit și soție și duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care joacă alături pe actorul Gheorghe Pârlea, cu care face un tandem reușit de creație de câțiva ani buni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente