Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.01.2017

Ministrul Economiei a aprobat Instrucțiunea privind achiziționarea anuală a energiei electrice

Ministrul Economiei a aprobat Instrucțiunea privind achiziționarea anuală a energiei electrice

Ministrul Economiei a aprobat Instrucțiunea privind achiziționarea anuală a energiei electrice, care stabilește Linii directorii clare și nediscriminatorii pentru procurarea acesteia și va avea un impact pozitiv asupra realizării obiectivelor Republicii Moldova pe termen mediu și lung.
 
Aceste instrucțiuni au drept scop să ghideze și orienteze procesul de identificare a celor mai sigure și economice surse de energie electrică pentru a aborda atât cererea furnizorilor de energie electrică, cât și pierderile ale acesteia ale companiilor de transport și distribuție, aplicate fiecărei dintre acestea în parte.
 
Documentul stabilește că selectarea acestor surse se va efectua printr-o licitație competitivă, fiind respectate  principiile de transparență, nediscriminare și publicitate amplă. Achizițiile de energie electrică vor fi monitorizate de un "grup de observatori", care va include reprezentanți ai Ministerului Economiei, ANRE, precum și experți invitați din cadrul Secretariatului Comunității Energiei și Delegației UE în Moldova. Licitația va avea loc odată pe an, în primul trimestru al anului.
 
Energia electrică achiziționată în baza prezentei Instrucțiuni se referă la energia electrică comercializată doar pe piața angro de energie electrică, cu excepția cantităților de energie electrică, prețurile și programele de coordonare ale căreia sunt reglementate de ANRE.
 
Ministerul Economiei, în calitate de organ central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii, va fi implicat activ în exercitarea tuturor împuternicirilor legale pentru a asigura conformitatea procesului de achiziție cu principiile generale de nediscriminare și procesul corespunzător. Instituția recomandă operatorilor de pe piaţa să urmeze și să se inspire în procesul de contractare a energiei electrice de prevederile Instrucțiunii.
 
Totodată, Ministerul Economiei menționează că va monitoriza procesul și va interveni prompt ori de câte ori va fi necesar pentru asigurarea pieței interne cu resurse energetice necesare și la prețuri accesibile pentru consumatorii naționali.
 
Documentul este plasat pe site oficial al Ministerului Economiei - http://mec.gov.md/sites/default/files/document/attachments/achizitii_anuale_energie_electrica_ordin.pdf

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus