PD promite să „neutralizeze politic” încercarea lui Dodon de a anula Acordul de Asociere RM-UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova (PDM) declară că Republica Moldova are un singur vector extern – vectorul european și spune că va neutraliza politic orice încercare de a anula Acordul de Asociere RM-UE. Reacția formațiunii condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc vine după ce preşedintele Igor Dodon a promis la Moscova omologului său rus Vladimir Putin că PSRM va cere anularea Acordului dacă formaţiunea va obţine majoritate în Parlament.

Reprezentanții PDM condamnă declarațiile lui Dodon și anunță că vor bloca orice tentativă de anulare a Acordului de Asociere cu UE.

„UE trebuie să rămână axa fundamentală a politicii noastre externe. Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziției exprimate de președintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord”, se arată într-un comunicat al PDM.

Deși este vorba de președintele țării, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. „Politica externă a Republicii Moldova se stabilește la Chișinău și se aplică în mod uniform peste hotare”, spun cei din PDM.

„Considerăm că inițiativa președintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă, precum nu există nici susținere socială sau politică în Republica Moldova. Această inițiativă a președintelui Igor Dodon va rămâne la nivel de intenție politică, iar PDM va utiliza toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers, pe care îl considerăm neprielnic intereselor Republicii Moldova”, se mai arată în comunicatul remis de democrați.

În context, PDM solicită Parlamentului Republicii Moldova să ia în discuție pozițiile președintelui Igor Dodon exprimate pe 17 ianuarie curent în vizita oficială de la Moscova și să emită o declarație de reafirmare a atașamentului față de continuarea drumului european al țării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...