Ce trebuie să faci dacă întârzii la avion, ți-a fost anulat zborul sau ți-ai pierdut bagajul sau pașaportul

avion
Foto: travelweekly-asia.com

Uneori călătoriile îți dau bătăi de cap, în special atunci când te trezești cu probleme și situații care par să iasă de sub control. Fie că ți-ai pierdut bagajul sau pașaportul, întârzii la avion sau ți-a fost anulată cursa, este important să știi cum trebuie să acționezi în astfel de situații de urgență. Pentru a vă ajuta să vă păstraţi calmul în timpul unei călătorii, consultantul Christopher Elliott, autorul cărţii „How to Be the World’s Smartest Traveler“, oferă câteva sfaturi pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă, menționează Adevarul.ro.

Pierderea avionului

Dacă stai în trafic și realizezi că nu vei reuși să ajungi la aeroport până la îmbarcare, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să suni la compania aeriană, pentru că numai astfel ai şanse să îţi fie reprogramat zborul şi să primeşti o ajustare a tarifului. În caz contrar, există posibilitatea să pierzi banii plătiţi pe bilet. Unele companii au un serviciu special care permite pasagerilor să se îmbarce la următorul zbor cu aceeaşi destinaţie, dar acesta este destul de rar întâlnit.

Zbor anulat

Chiar dacă liniile aeriene nu sunt obligate să ofere cazare la hotel sau tichete pentru produse alimentare, multe dintre acestea au politici care atestă că în cazul în care anularea zborului s-a produs din vina companiei, aceasta va plăti hotelul pasagerilor. Există, de asemenea, posibilitatea ca zborul să fie anulat din cauza vremii nefavorabile. În această situaţie, va trebui să te preocupi singur de cheltuielile pe care le implică mâncarea şi cazarea, dar asigură-te că păstrezi chitanţele, în cazul în care ar putea exista un eventual sprijin financiar din partea companiei de zbor.

Pierderea buletinului sau a paşaportului

Dacă realizaţi că actul de identitate a fost pierdut sau furat, opţiunile pot varia în funcţie de locul în care vă aflaţi, în ţară sau în străinătate. Dacă v-au fost furate actele, raportaţi pierderea la poliţia locală, iar în cazul în care aveţi asigurare de călătorie, grăbiţi-vă să depuneţi o cerere de recuperare a despăgubirilor. Dacă vă aflaţi într-o ţară străină, va trebui să ajungeţi la Ambasadă sau la Consulat pentru a completa cererile necesare întocmirii unui act de identitate. Vă va fi făcută o poză şi veţi plăti taxele necesare, iar în câteva zile veţi primi un nou paşaport.

Bagaj pierdut

În cazul în care linia aeriană pierde bagajele, există un termen de 24 de ore pentru depunerea unei cereri de bagaje pierdute. Asiguraţi-vă că lăsaţi adresa corectă companiei aeriene, în cazul în care pierderea bagajului a fost doar o încurcătură, iar cel care l-a luat doreşte să-l returneze.

Pierderea/furtul cărţii de credit

În cazul în care pierdeţi sau vă este furat cardul, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să anunţaţi banca emitentă, pentru ca acesta să fie blocat. De asemenea, atunci când pleci în călătorie, este esenţial să iei măsuri de siguranţă în ceea ce priveşte asigurarea unui plan de rezervă din punct de vedere economic. Fie că ai un alt card sau bani cash, aceştia trebuie ţinuţi într-un loc separat.

Pierderea/furtul telefonului

Înainte de a pleca în vacanţă este recomandat să vă instalaţi una din aplicaţiile ce vă permit să urmăriţi GPS-ul telefonului, în cazul în care acesta dispare. De asemenea, dacă nu reuşiţi să găsiţi telefonul, grăbiţi-vă să suspendaţi serviciile, pentru a evita încărcarea facturii. Nu uitaţi să raportaţi furtul la poliţie.

Obiecte personale furate din camera de hotel

Aţi putea crede că proprietarii hotelului sunt responsabili pentru obiectele personale pe care nu le mai găsiţi după ce le-aţi lăsat în cameră, dar, în majoritatea cazurilor, lucrurile nu stau aşa. Deşi legile de cazare diferă în fiecare stat, în cele mai multe situaţii sunt favorizaţi operatorii. Mai multe hoteluri percep o taxă suplimentară pentru condiţii de siguranţă, dar nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru bunurile de valoare păstrate în cameră, punându-vă la dispoziţie un seif. În cazul în care vă confruntaţi cu un furt, anunţaţi reprezentanţii hotelului şi Poliţia, şi nu uitaţi să contactaţi reprezentantul companiei de asigurări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente