Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   27 de judecători noi la…

27 de judecători noi la Judecătoria Chișinău: doi copii de judecători controversați nu au trecut concursul

Marți, 17 ianuarie 2017, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)  a ales 27 de judecători noi pentru nou creată, de la 1 ianuarie 2017, Judecătoria Chișinău. 53 de candidați  au participat la concurs.  

Printre candidații la funcția de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău au fost pe Corneliu Crețu, fiul fostului judecător Gheorghe Crețu, condamnat în dosarul Pădurea Domnească, dar și pe Petru Harmaniuc, fiul fostului judecător, Valeriu Harmaniuc, respinși anterior de ex-președintele Timofti. Cei doi însă nu au întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM. Anterior, Crețu și Harmaniuc au insistat  în repetate rânduri să devină judecători.

În toamna anului 2014, Președintele Nicolae Timofti a respins candidaturile lui Corneliu Crețu și Petru Harmaniuc, propuse pentru numirea în funcția de judecător, pe un termen de 5 ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii.  Ulterior, aceștia au insistat ca CSM să-i propună repetat președintelui, însă, la sfârșitul anului 2014, membrii Consiliului nu au dat curs solicitărilor și au respins candidaturile lor. Crețu și Harmaniuc au insistat, iar în octombrie 2015, la cererea lui Petru Harmaniuc și Corneliu Crețu, CSM a remis către Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor materialele pentru o reevaluare a acestora. Astfel, CSM i-a acceptat la concursul pentru funcția de Judecător la Judecătoria Chișinău. Însă, cei nu au reușit să adune numărul necesar de voturi din partea membrilor CSM.

Anterior, ZdG a scris că Harmaniuc deține o casă de milioane, ridicată pe când nu avea 26 de ani, iar Crețu conducea cu Mercedes și a fondat anterior o firmă în SUA.