„Vulpile devin mai periculoase în răspândirea rabiei în perioada de iarnă, perioadă în care ele sunt limitate în ceea ce priveşte sursele de hrană, fiind nevoite să apară tot mai des în apropierea omului, adică în sate şi oraşe. Vulpile sunt observate şi în localităţile municipiului”, se arată într-un comunicat.

Potrivit specialiştilor, rabia se evidenţiază într-un mod separat, deoarece boala poate fi prevenită numai prin tratament profilactic aplicat în primele zile după contactul cu animalul bolnav.

„Tratamentul antirabic profilactic se prescrie de către medicul rabiolog şi este obligatoriu pentru persoanele agresate de animale sălbatice şi cele domestice, cele din urmă fiind fără stăpân (maidaneze), de animale domestice cu stăpân, dar având un comportament neadecvat unui animal sănătos, de animale agricole sau care au contactat cu obiecte salivate, contactate de animalul bolnav. Dacă animalul a fost infectat, iar persoana agresată a refuzat sau a întrerupt tratamentul, într-o perioadă de la zece până la 30-90 de zile sau chiar mai multe, va debuta desfăşurarea tabloului clinic al rabiei. Odată cu apariţia primelor simptome, boala nu mai poate fi tratată şi se va finaliza cu decesul bolnavului”, menţionează medicii.

Virusul rabiei este capabil de a provoca rabia nu doar la oameni, dar, practic, şi la toate speciile de animale. Virusul rabiei se conţine în saliva animalului bolnav şi se transmite omului sau altui animal în momentul muşcării, salivării, zgârierii.