icon

Premierul Pavel Filip, la întrevederea cu sindicatele: Soluţiile se identifică în cadrul dialogului

16-01-2017 17:38
2,774

Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Dialogul purtat s-a referit la acţiunile Executivului în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai ale cetăţenilor şi asigurării angajaţilor din sectorul public cu salarii decente.

 

În cadrul discuţiilor, Prim-ministrul a apreciat comunicarea eficientă dintre autorităţi şi sindicatele de ramură pe parcursul anului trecut, evidenţiind că Guvernul pledează şi în continuare pentru un dialog onest şi sincer în vederea soluţionării problemelor existente. Totodată, Pavel Filip a făcut o retrospectivă a rezultatelor obţinute de Cabinetul de miniştri, subliniind că, deşi la începutul mandatului finanţările externe erau blocate, încrederea în instituţiile statului era scăzută şi se prognoza intrarea statului în incapacitate de plată, au fost depuse eforturi maxime pentru stabilizarea situaţiei.

 

„Am reuşit să facem faţă crizei şi să stabilizăm situaţia. Avem un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, care deblochează şi alte finanţări externe, inclusiv din partea Uniunii Europene. Acum ne concentrăm eforturile pe atragerea mai multor investiţii, fapt ce ne va permite să creăm locuri de muncă bine plătite, să acumulăm mai multe impozite la buget şi într-un final să sporim investiţiile sociale”, a menţionat Pavel Filip.

 

Şeful Executivului s-a referit şi la revendicările înaintate autorităţilor de către Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei, menţionând că cinci din cele şase solicitări practic au fost soluţionate, iar Guvernul urmează să aprobe, în curând, mai multe hotărâri în acest sens. În acelaşi timp, Pavel Filip a anunţat că a dispus crearea Grupului de lucru pentru reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor. Acest grup urmează să facă o analiză complexă a sistemului, să vadă care sunt rezervele interne şi să vină cu propuneri concrete de îmbunătăţire a modului de salarizare a angajaților din toate sectoarele publice, inclusiv cel al educaţiei, sănătăţii, culturii.

 

„Soluţiile nu se identifică la protest, ele se identifică în dialog. Vă propun să vă implicaţi activ în procesul de găsire a posibilităţilor de mărire a salariilor pentru angajaţii din sistemului educaţional. Dacă nu scoatem baricadele dintre noi, nu vom reuşi să găsim soluţii. Noi suntem într-un dialog permanent şi împreună vom găsi soluţii”, a conchis Prim-ministrul.

 

Dialogul cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale a fost unul dinamic, fiind puse în discuţie mai multe subiecte de interes comun. Părţile au făcut un schimb de păreri privind lupta cu salariile în plic şi economia tenebră, sporirea calităţii sistemului educaţional, implementarea reformei sistemului de pensii, dar şi necesitatea ridicării nivelului minimului de existenţă.

 

Tot astăzi, Prim-ministrul Pavel Filip a expediat o scrisoare conducerii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei privind măsurile întreprinse de Guvern în vederea soluţionării revendicărilor înaintate.

 

Scrisoarea şi Dispoziţia privind crearea grupului se anexează.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31