Europa riscă să fie prinsă în menghina unui pact ruso-american

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prinsă între Donald Trump şi Vladimir Putin, Europa nu are altă alegere decât să se afirme. Peste câteva zile, republicanul va fi învestit preşedinte al SUA şi deja este perceput ca factor major de instabilitate.

Pentru proiectul european, anul care s-a încheiat a fost „annus horribilis”. De la Brexit la distrugerea Alepului, planurile lui Vladimir Putin au evidenţiat neputinţa europenilor în plan mondial. De la înfrângerea premierului italian, Matteo Renzi, la alianţa ruso-turcă la porţile Europei, totul a alimentat criza pe care o traversează Uniunea Europeană. O criză pe care alegerea americană o va proiecta curând. Pentru Europa este clar că anul 2017 va fi anul imenselor provocări.

Alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA nu este doar rezultatul unei revolte populiste crescânde contra mondializării, dar anunţă şi sfârşitul Pax Americana, acea ordine internaţională caracterizată prin liber-schimb şi securitate comună, pe care America şi aliaţii săi au instalat-o după Al Doilea Război Mondial. Această ordine mondială sub conducerea americană a produs 70 de ani de prosperitate.

La ora actuală, virajul izolaţionist al Americii şi continuarea intereselor sale strict naţionale riscă să ducă la la un moment dat la un conflict mondial, arată cunoscutul economist Nouriel Roubini. Fără a lua în considerare perspectiva unei dezangajări americane din Europa. UE şi Zona Euro apar deja în stare de dezintegrare, aşa cum s-a evidenţiat după votul britanic din iunie asupra Brexitului şi după eşecul referendumului din Italia din decembrie pri-vind mai multe reforme constituţionale.

În 2017, partidele populiste anti-europene de extremă dreapta, ca şi cele de extremă stângă, ar putea accede la Putere în Franţa şi în Italia şi, posibil, şi în alte ţări din Europa, romanialibera.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...