Marine Le Pen la Trump Tower; Culisele unei vizite misterioase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Candidata extremei-drepte franceze la președinție, Marine Le Pen, a fost văzută joi la Trump Tower, reședința din New York a președintelui ales al SUA, Donald Trump. Apariția a condus imediat la speculații despre o posibilă întâlnire între cei doi, dezmințită însă oficial de purtătorii de cuvânt ai ambilor politicieni.

Și totuși, ce a căutat președinta Frontului Național (FN) francez la New York cu numai câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale? — se întreabă publicația belgiană La Derniere Heure într-un articol în care încearcă să deslușească acest mister.

George „Guido” Lombardi, un om de afaceri italiano-american apropiat al lui Donald Trump și totodată de mai mulți ani un intermediar între reprezentanții dreptei radicale din SUA și Europa, a declarat publicației Paris Match că a invitat-o pe Marine Le Pen în apartamentul său din Trump Tower.

„Ea m-a sunat cu trei sau patru zile în urmă și mi-a spus că are nevoie de odihnă și că intenționează să vină la New York, (oraș) care îi place foarte mult”, afirmă el.

„Niște francezi stabiliți aici mi-au spus de mult timp că vor să se întâlnească cu ea și să o susțină financiar. Așadar am adunat 35 de persoane (…) Printre participanți au fost bancheri, oameni care locuiesc în Trump Tower, alții care lucrează la Națiunile Unite. Invitații sunt din Asia, America de Nord, Europa, India și Israel”, explică Lombardi.

Prin urmare, el susține că această vizită a lui Marine Le Pen nu a fost nicidecum o ocazie ratată de a-l întâlni pe Trump. „L-am informat pe Donald (Trump) și stafful său de sosirea ei, dar nu i-am cerut nimic și nici nu am invitat la mine membri din echipa lui. Știu doar că Donald nu vrea să se întâlnească cu politicieni străini (înaintea învestirii). Dar și Marine (Le Pen) are mândria ei. Ea mi-a spus: „Dacă vrea să mă vadă, să mă sune”. De altfel, nu va fi prezentă la ceremonia de învestire”, a mai spus omul de afaceri.

Mai mulți jurnaliști susțin însă că Le Pen ar fi vrut să se întâlnească cu Trump, dar acesta din urmă a refuzat-o.

Politiciana franceză a fost văzută și fotografiată la o cafea la Trump Ice Cream Parlor, la parterul Trump Tower, împreună cu trei bărbați — vicepreședintele FN Louis Aliot, Lombardi și un al treilea care nu a fost identificat cu certitudine, în fotografie doi dintre interlocutorii lui Marine Le Pen fiind văzuți doar din spate.

Potrivit publicației Liberation, acesta din urmă ar fi Pierre Ceyrac, un fost deputat francez acum în vârstă de 70 de ani cunoscut în Franța și ca reprezentant al așa-numitei „Biserici a Reunificării” sau „secta Moon”, o sectă sud-coreeană virulent anticomunistă.. De altfel, tocmai această caracteristică a apropiat respectiva sectă de Frontul Național francez cu ajutorul intermedierii lui Ceyrac, pe vremuri un apropiat al lui Jean-Marie Le Pen și care l-a ajutat pe acesta din urmă să obțină o întâlnire cu președintele american Ronald Reagan în anul 1987.

Intervievat vineri de Liberation, Ceyrac a spus inițial că a întâlnit-o „din întâmplare” pe Marine Le Pen pe artera unde se află Trump Tower. Apoi, el a recunoscut însă că joacă un rol de intermediar politic al candidatei extremei-drepte la președinția Franței. „Am participat împreună la întrevederi stabilite de mult timp. De când a sosit (la New York) ea s-a întâlnit cu circa 30 de persoane. Dar nu are prevăzută nicio întâlnire cu Donald Trump’, asigură Ceyrac.

Dacă apariția lui Marine Le Pen în SUA a fost o simplă vizită de curtoazie a unor prieteni apropiați, o tentativă de abordare a lui Trump sau o vizită de campanie electorală nu se știe încă, dar este clar că ea nu a venit la New York doar ca „să se odihnească”, conchide La Derniere Heure.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...