Danemarca plănuieşte majoarea bugetului de apărare, din cauza ameninţării ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Danemarca, stat membru NATO, are în plan să-şi majoreze cheltuielile militare în replică la desfăşurarea de rachete de către Rusia în regiunea baltică, considerând-o o ameninţare, a indicat ministrul apărării, Claus Hjort Frederiksen, într-un interviu publicat vineri în cotidianul Berlingske, transmite Reuters.

Ministrul a precizat însă că, în pofida presiunilor din partea Aliaţilor, Danemarca nu este în măsură să atingă ţinta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, stabilită la nivelul NATO. „Ne aflăm sub o mare presiune din partea atât a actualei administraţii Obama şi, din câte înţelegem, a viitoarei administraţii Trump, pentru a atinge ţinta de 2%” din PIB pentru bugetul de apărare, a declarat ministrul Frederiksen. „Aş spune că nu este (o ţintă) realistă”, a adăugat el. În 2016, cheltuielile pentru apărare ale Danemarcei au reprezentat 1,2% din PIB.

Rusia a anunţat în luna octombrie că, în cadrul unor exerciţii de rutină, a transferat rachete balistice Iskander-M în enclava Kaliningrad, unde a desfăşurat şi sisteme de apărare antirachetă S-400. „Putem observa că ruşii desfăşoară în prezent noi rachete în Kaliningrad, ce au capacitatea de a lovi Copenhaga. Acesta este, fireşte, un risc serios”, a declarat Frederiksen pentru cotidianul Berlingske, anunţă Agerpres.

Danemarca s-a oferit în decembrie 2016 să desfăşoare 200 de militari în cadrul misiunii NATO în Estonia, conduse de Marea Britanie, şi intenţionează să se alăture unui sistem de apărare antirachetă în Europa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...