Ucraina a condamnat aproape 40 de militari ai armatei ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din momentul declanșării conflictului armat din Donbas (aprilie 2014) și până în prezent, instanțele ucrainene au pronunțat un număr de 57 de verdicte de condamnare pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Anatoli Matios, procurorul militar general al Ucrainei, 39 de condamnați sunt cetățeni din Rusia, inclusiv – 31 de militari ai armatei ruse, scrie Radio Liberty.

Toți cei condamnați își ispășesc pedepsele în închisori din Ucraina. În plus, în instanțele de judecată au fost inițiate procese împotriva altor 27 de persoane, a declarat Anatoli Matios, într-un interviu pentru „Kanal5”.

Potrivit procurorului, în Biroul său există un departament special care adună toate probele privind războiul hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei, pe care apoi le transferă către Curtea Penală Internațională de la Haga. Matios afirmă că Tribunalul de la Haga a fost „șocat” de numărul mare de probe furnizate de partea ucraineană.

În septembrie 2016, Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko, a spus că un factor major în înfrângerea trupelor ucrainene sub Ilovaisk, la sfârșitul lunii august 2014, a fost invazia directă a forțelor armate rusești pe teritoriul Ucrainei. În conformitate cu rezultatele anchetei tragediei de la Ilovaisk, procurorul a informat cu privire la deschiderea de dosare împotriva ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și a 14 generali și doi colonei ai forțelor armate ruse.

La începutul lunii ianuarie 2017, ministrul Apărării al Ucrainei, Stepan Poltorak a declarat că pe teritoriile necontrolate de autoritățile ucrainene ale regiunilor Donețk și Lugansk se afla 5.000 de membri ai personalului militar rus și circa 40 mii de susținători înarmați ai „republicilor” auto-proclamate, potrivit paginaderusia.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...