Actualitate

Avocatul Vitalie Ţaulean solicită intentarea unui dosar penal procurorilor

Într-o conferinţă de presă la IPN, Vitalie Ţaulean a menţionat că nu a existat temei legal pentru reţinerea managerului Centrului de plasament, dar şi a asistentului social, angajat al instituției. Potrivit avocatului, deşi urmărirea penală continuă, procurorii nu au dovezi clare ale faptului că managerul şi asistentul social se fac vinovați de decesul minorului.

Avocatul a afirmat că managerul instituției nu poate fi declarată vinovată de omor pentru că minorul a fost adus de către organele de drept la centru seara, atunci când managerul nu era la serviciu, iar asistentul social nu ar fi informat-o pe despre aceasta. Potrivit lui Vitalie Ţaulean, copilul de 11 ani a fost adus din stradă, era agitat şi avea semne că ar fi inhalat clei. A fost plasat într-o cameră a centrului şi asistentul social nu ar fi putut să-l liniştească decât către ora 03.00 noaptea. Dimineață, a fost găsit corpul neînsuflețit al minorului, care ar fi fost intoxicat cu monoxid de carbon de la salteaua patului, care a ars parţial.

„Organul de urmărire penală trebuia să invoce un anumit punct dintr-un anumit regulament şi să demonstreze că există o legătură cauzală dintre acţiunea managerului, care a plecat de la serviciu legal la orele 18.30, şi decesul copilului. Este evident că o asemenea legătură legală nu există”, a spus avocatul.

Avocatul Vitalie Ţaulean susţine că în acest caz nu poate fi învinuit nici managerul instituţiei, care nu cunoştea despre faptul că minorul a fost adus la centru, şi nici asistentul social, care nu ar fi putut presupune acesta va da foc saltelei şi se va intoxica.

Potrivit avocatului, iniţial managerul şi asistentul social au fost cercetaţi în stare de arest, iar ulterior instanţa a dispus cercetarea lor în stare de libertate. „S-a probat faptul că activitatea persoanelor nu constituie infracţiune. Judecătorii în încheiere au scris că nu sunt prezenţi indicii componenţei infracţiunii de omor şi depăşirea atribuţiilor funcţionale. Înseamnă că procurorii au invocat nişte lucruri care nu au niciun raţionament”, a spus Vitalie Ţaulean.

Activitatea Centrului de plasament „Vatra” a fost suspendată. Urmărirea penală pe acest caz continuă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *