(foto) Marin Bojii, voluntar în India: „Fiecare zi este de neprețuit și trebuie să o trăim la maxim”

Marin6

Marin Bojii ne mărturisește că prin voluntariat a descoperit plăcerea de a lucra din dragoste și dorința de a ajuta cât mai mulți oameni posibil și chiar întreaga omenire.

Una dintre experiențele care l-au schimbat a fost perioada în care a făcut voluntariat în India. Acolo timp de opt săptămâni a participat într-un proiect, „Business development”. „Am călătorit și am lucrat pentru un ONG, Niveda Fundation, care ajută copii și tineri să învețe limba engleză și IT. Acestea două sunt de bază și foarte necesare pentru angajarea la lucru în India, la fel ca și în Moldova”, ne povestește Marin.

 

Marin1

Totodată, în cadrul ONG-ului a lucrat și pe partea de organizare și promovare online. „Am aranjat baza de date a ONG-ului, site-ul web, promovarea pe Facebook, reorganizarea disciplinei IT pe care o predau ei și am venit cu câteva idei și propuneri noi”, ne relatează tânărul. Se bucură că organizația gazdă a fost foarte deschisă cu voluntarii internaționali și le-a permis să călătorească mult, iertându-le absențele.

A fost cazat într-un hostel, unde a interacționat cu persoane din alte țări ca Spania, Rusia, India, Italia ș.a. „Cu aproape toți am interacționat și am încercat să aflu cât mai multe despre ei și viața lor, a fost extraordinar”, explică tânărul.

 

Marin3

Stagiul în India i-a oferit câteva lecții valoroase. „Am învățat multe lecții de viață, prietenie și oamenie. Nu cred că se întâmplă doar când mergi în India, se întâmplă oriunde.”

Totodată, experiența dată l-a făcut să-și schimbe unele obiceiuri ce țin de alimentație și nu doar. „Energia cu care trăiesc oamenii în India și numărul de mâncăruri cu carne din restaurante și alimentația lor m-au făcut să-mi schimb alimentația, iar din produsele de carne am lăsat doar peștele”, spune Marian. A menționat că mai sunt câteva schimbări, dar preferă să rămână o taină.

 

Marin9

Totuși, India l-a mai învățat că „fiecare zi este de neprețuit și trebuie să o trăim la maxim sau cum era într-o carte: „În fiecare zi poți face un milion, începe prin a ieși din casă””, ne mărturisește tânărul. Astfel, el în fiecare zi încerca să facă ceva nou: „Zilnic vizitam câte un loc nou sau mai multe dacă reușeam sau încercam o mâncare nouă”, obicei pe care și-a propus să-l păstreze pentru întreaga viață.

 

Marin5

Mai în glumă, mai în serios, Marian Bojii a menționat că din India ar aduce în Moldova Taj Mahal-ul. „Este o afacere bună, fiind vizitat de peste 20 de mii de oameni zilnic, însă mai mult pentru frumuseațea sa extraordinară și istoria frumoasă care păstrează acest monument cu adevărat extraordinar”. Totodată, ar importa și energia țării, spunând că în India „cel mai mult mi-au plăcut diferențele, diferențele în tot, fiecare oraș, fiecare parte din oraș, fiecare loc, fiecare zi erau diferite”, a specificat voluntarul.

 

Marin2

În India a mers prin programul AIESEC Global Volunteer, prin care anual merg peste 20 de mii de tineri din întreaga lume. „Este perfect pentru cei care nu au prea călătorit sau se tem să o facă singuri, deoarece ești mereu sub protecția AIESEC-ului, atât cel din țara gazdă, cât și din țara de destinație.”

 

Marin7

Cu seriozitate maximă, Marin ne spune: „Experiența mea nu o recomand nimănui, este doar a mea, însă le doresc tuturor să meargă și să-și caute propria experiență, căci o zi de acțiune valorează cât o mie de cărți citite”.

Totodată, vine și cu un sfat pe care l-a primit și el la rândul său. „Cel mai bun sfat care m-a ajutat mult și e foarte util mi l-a oferit Nastea Chihai, participantă în trei programe deja: „La început de proiect nu-ți va plăcea și o să vrei acasă, însă la sfârșit o să fie total invers”.”

 

Marin 8

Revenit acasă din India, și-a propus să facă mai multe pentru sine, familie, prieteni și oameni. „Am început cu proiectul AIESEC Global Learning School, în cadrul căruia sunt coordonator și împreună cu o echipă extraordinară lucrăm pentru copiii care vor beneficia de ajutorul lui și al celor 10 voluntari internaționali, care vin să primească cel mai mare impact în viața lor.” Astfel, Marin dedică mult timp acestui proiect și desigur studiilor universitare, care îi vor aduce rezultate în timp.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente