Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, desemnată de Compania Teleradio-Moldova „fundația anului” pentru o campanie în care au fost implicate resurse publice

Anticoruptie.md
10/01/2017
Diploma acordată Fundaţiei „Edelweiss”

Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului (IPNA) Compania „Teleradio-Moldova” a oferit, în cadrul Galei premiilor TRM 2016, Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, titlul onorific „fundaţia anului" pentru campania „Renaște Moldova/Cabinet pediatric”. Organizatorii au considerat-o drept cea mai eficientă campanie de ocrotire a sănătății copiilor din mediul rural desfășurată vreodată în Republica Moldova. O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că în această campanie au fost implicate resurse publice, fiind promovat numele noului preşedinte al PD. 

„A fost o listă și, după câte eu știu, pe diplomă scrie concret pentru ce ea a fost înmânată. Deci evenimentul, sau poziția, sau mai știu eu ce. Deci, este un text care este printat și pe care puteți să citiți răspunsul la întrebarea dumneavoastră”, a declarat Olga Bordeianu, preşedinta IPNA, reporterilor ZdG, fără să explice criteriile în baza cărora a fost selectă Fundaţia lui Vlad Plahotniuc.

Campania „Renaște Moldova/Cabinet pediatric” a demarat în aprilie 2016 după ce, în februarie, ministra Sănătății a semnat un ordin prin care, potrivit unui comunicat de presă, medicul pediatru urma să fie adus „mai aproape de medicul de familie, pentru îmbunătățirea accesului copiilor la consultațiile medicilor pediatri”. Obiectivul anunțat de organizatori a fost consultarea gratuită a 7.200 de copii de până la 18 ani din peste 100 de sate. Cabinetul pediatric a fost improvizat într-o rulotă tractată de organizatori din sat în sat, de pe care nu a lipsit numele politicianului.

Anterior, reprezentanții Ministerului Sănătății, ne-au informat că, în total, în campanie au fost implicați 14 specialiști, conduși de Nelly Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Moldova, toți angajați ai Institutului Mamei și Copilului și Centrului Republican de Diagnosticare Medicală. „Medicii implicați primesc salarii de la instituția în care activează. Toate utilajele aparțin Fundației «Edelweiss»", ne-a declarat acum câteva luni Stela Cheptene, consiliera pe comunicare a Ruxandei Glavan, ministra Sănătății. 

În răspunsul Ministerului Sănătății, Ruxanda Glavan preciza că „toate resursele financiare au fost și sunt alocate de către Fundația lui Vlad Plahotniuc «Edelweiss»”. Potrivit regulamentului campaniei, una dintre responsabilitățile organizatorului a fost sponsorizarea cheltuielilor de investigații medicale și consumabilele medicale utilizate. Totuși, documentul mai prevedea ca Centrul Republican de Diagnosticare Medicală să asigure „aparatul ultrasonograf gratuit pe toată perioada campaniei”. „Copiii Moldovei nu sunt demni să fie investigați de un aparat performant? Întrebarea la telefon nu este adecvată”, ne-a tăiat-o scurt Andrei Testemițanu, directorul Centrului. 

Conducerea Ministerului Sănătății a mai precizat că „asistența reciprocă constă în suportul informațional oferit de minister cu privire la necesitatea amplasării cabinetului pediatric mobil în localitățile îndepărtate de centrele medicale și în suportul financiar oferit de fundație”. „Considerăm că această inițiativă are un real aport la îmbunătățirea și facilitarea accesului copiilor la pediatru și la medicul ultrasonograf. Suntem deschiși să colaborăm și pe viitor cu alte fundații sau asociații care desfășoară inițiative similare”, potrivit răspunsului. 

Ancheta „Caritate «electorală»”, a mai arătat, între altele, că în multe dintre campaniile Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” au fost antrenate resurse administrative, puse la dispoziție de instituțiile de stat administrate de reprezentanți ai Partidului Democrat: Ministerul Sănătății și cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. 

Anticoruptie.md
10/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii