De la lansarea, pe 17 octombrie 2016, a ofensivei ce vizează alungarea jihadiştilor din cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak şi din împrejurimile sale, forţele proguvernamentale au cucerit mai multe sectoare din estul Mosulului, oraş tăiat în două de fluviul Tigru.

Estul Mosulului va fi cucerit „în câteva zile, dacă Domnul va voi”, a declarat generalul Abdulghani al-Assadi, un înalt responsabil din cadrul unităţilor de elită ale contraterorismului (CTS), vârful de lance al ofensivei de la Mosul.

Vestul Mosulului rămâne sub controlul Statului Islamic, care, din 2014, a proclamat în acest oraş „un califat” în teritoriile pe care le-a cucerit în Irak şi în Siria. De atunci, SI s-a retras mult, îndeosebi în Irak, unde Mosulul rămâne ultimul său mare bastion.

Duminică, unii responsabili au relatat că forţele irakiene, care sosesc prin estul oraşului, au ajuns la un pod peste Tigru pentru prima dată de la declanşarea operaţiunii militare. Acest pod este „cucerit din punct de vedere tactic”, a precizat Assadi.

Potrivit generalului irakian, unităţile CTS sunt, printre altele, „pe punctul de a încercui Universitatea din Mosul”, al cărei campus se află la est de Tigru.