Mii de refugiaţi dârdâie de frig în sud-estul Europei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de refugiaţii aflaţi în insulele greceşti din Marea Egee au de suferit de pe urma temperaturilor scăzute şi a ninsorii abundente înregistrate în ultimele zile, situaţia cea mai gravă fiind la tabăra Moria de pe insula Lesbos, transmite agenţia de presă Anadolu, citată de MIA.

Corturile de vară din tabăra Moria au fost acoperite de zăpadă sâmbătă dimineaţă, refugiaţii rămânând expuşi condiţiilor meteorologice nefavorabile din această perioadă în contextul lipsei surselor de încălzire, potrivit agerpres.ro.

„Situaţia este dramatică acum (duminică, n.r.) la Moria. Există mulţi oameni ce trăiesc în corturi, care s-au rupt dimineaţa trecută (sâmbătă) pentru că nu au mai putut rezista greutăţii zăpezii. Câţiva voluntari au distribuit circa 200 de noi corturi, saci de dormit şi pături, nu ştiu cât vor rezista şi acestea”, a spus Efi Latsoudi, voluntar în cadrul asociaţiei Lesvos Solidarity.

Tabăra de la Moria este proiectată pentru a adăposti 1.500 de refugiaţi, dar în prezent acolo trăiesc aproape 3.500.

Pe de altă parte, tineri migranţi, majoritatea afgani şi pakistanezi, trebuie să facă faţă valului de frig din Serbia, unde sunt blocaţi în urma ‘închiderii’ frontierelor Uniunii Europene, în martie 2016, potrivit AFP.

Zeci de migranţi se adăpostesc într-un depozit dezafectat situat în apropierea gării centrale din Belgrad, unde temperaturile scad sub -15 grade Celsius în timpul nopţii.

Peste 5.000 de migranţi sunt în prezent blocaţi în cele 13 centre de primire oficiale amenajate pe teritoriul Serbiei.

Această ţară se află pe aşa-numita „rută balcanică”, traversată în 2015 şi la începutul anului trecut de sute de mii de migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, cu destinaţia Europa Occidentală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...