Euroscepticii din Parlamentul European se scindează; Mișcare surprinzătoare a lui Grillo

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mișcarea 5 Stele din Italia ar trebui să rupă orice relație cu Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP) și ar trebui să se alăture Liberalilor din Parlamentul European, a afirmat Beppe Grillo, fondatorul partidului anti-european italian, citat de Reuters.

Dacă Grillo va face această manevră surpriză, Mișcarea 5 Stele ar intra în centrul politicii europene și s-ar îndepărta de formațiunile anti-sistem. Schimbarea ar liniști alte capitale europene care se tem că popularitatea sa ar putea crește.

Grillo a făcut afirmațiile pe blogul personal, spunând că formațiunea politică pe care o conduce este în tratative cu ALDE și a cerut membrilor grupării să voteze în cadrul unui sondaj online.

Guy Verhofstadt, fostul premier belgian și liderul ALDE, un federalist convins are viziuni diametral opuse față de euroscepticismul Mișcării 5 Stele. Mai mult, italienii eurosceptici l-au și ridiculizat adesea pe Verhofstadt.

Grillo a mai spus că a discutat și cu Verzii, dar a fost refuzat; ALDE ar fi singura formațiune dispusă să discute o alianță.

Mișcarea 5 Stele are 17 deputați în Parlamentul European și s-a aliat cu UKIP, condus de Nigel Farage, care are 22 de locuri pentru a forma Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD). Dar Grillo a spus că partidele au votat la fel doar în 20% din cazuri în ultimii doi ani și jumătate și că nu există un obiectiv politic comun.

Farage a răspuns că 5 Stele nu ar rezista prea mult în ALDE. „În termeni politici, ar fi ilogic pentru 5 Stele să se alăture celei mai fanatice facțiuni din Parlamentul European”.

Liderul partidului italian de extremă dreaptă Liga Nordului, Matteo Salvini, a criticat ideile lui Grillo. „5 Stele se mută de pe baricade în fotoliile confortabile”, a spus el.

Mișcarea 5 Stele a apărut în 2009 și a devenit rapid cel mai important partid de opoziție din Italia. Nu se încadrează clar într-o ideologie politică, însă se axează pe denunțarea corupției la nivel politic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...