Creștinii ortodocși de stil vechi din toată lumea au sărbătorit ieri Nașterea Domnului. De la Sankt Petersburg până la Bethleem, locul unde s-a născut Hristos, enoriașii au asistat la liturghiile dedicate sărbătorii Crăciunului.

Mii de creștini ortodocși de stil vechi, în frunte cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, au sărbătorit la Biserica „Nașterii Domnului” din Bethleem. În Egipt, enoriașii au celebrat Crăciunul într-o nouă catedrală, în condiții stricte de securitate. Asta în contextul recentelor atacuri teroriste comise de gruparea jihadistă Stat Islamic asupra comunităţii creştine din Egipt.

Fiecare țară are un mod aparte și unic de a sărbători Crăciunul. În Serbia, credincioșii au aprins ramuri de stejar în fața bisericilor, un ritual menit să aducă bunăstare şi fericire.

Cu ocazia Crăciunului pe stil vechi, georgienii au organizat parade impresionante, o tradiție veche de sute de ani. Costumaţi în personaje biblice sau în robe pe care era imprimat steagul ţării, ei au defilat pe străzile capitalei Tbilisi, un spectacol care a atras mii de curioși.

Și rușii au sărbătorit Crăciunul la biserică. La Moscova, sute de enoriași, dar și mai mulți demnitari, au asistat la liturghia din Catedrala „Iisus Mântuitorul”.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de bisericile ortodoxe pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, care are un decalaj de 13 zile faţă de cel gregorian, folosit de restul lumii creștine.