„Buclucașul” Putin devine marea problemă a lui Trump; Cum se vor înțelege?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La sfârşitul anului trecut, Departamentul de Stat al SUA a anunţat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, însă la scurt timp Vladimir Putin a spus că Rusia nu va răspunde la fel, ci va reface relaţiile cu Statele Unite după învestirea lui Donald Trump.

Cu câteva zile înainte de acest moment, însă, prestigioasa publicaţie Time scrie că, de acum înainte, „buclucaşul” Putin este problema lui Trump.

Prima provocare pentru preşedintele-ales al SUA este legată de un raport secret al CIA, din luna decembrie, care arată că ruşii l-ar fi ajutat pe Trump să câştige alegerile.

Ulterior, şi FBI a susţinut concluziile CIA, iar vineri un raport comun al agenţiilor americane de informaţii îl acuză oficial pe Putin că ar fi ordonat personal influenţarea campaniei electorale prezidenţiale, în favoarea lui Trump, denigrând-o pe Hillary Clinton.

Time notează că niciunuia dintre Putin şi Trump nu îi va plăcea concluziile raportului. Şi, deşi nu există dovezi că au fost schimbate voturi, dezvăluirile jenante din email-urile lui Hillary Clinton au pus-o pe aceasta, candidat democrat la alegerile prezidenţiale, într-o situaţie defensivă.

În plus, aceste alegeri fiind unele foarte strânse, există mulţi americani care cred, oarecum îndreptăţiţi, că Putin l-a ajutat pe Trump să câştige.

Succesele lui Putin şi provocările Rusiei: Ce atitudine va lua Trump?

Amestecul în alegeri îi încununează însă lui Putin o extraordinară serie de doi ani de victorii militare şi diplomatice, astfel că se va afla într-o poziţie foarte solidă, atunci când Trump va prelua mandatul.

Putin a pus mâna pe Crimeea, a contribuit la ridicarea partidelor naţionaliste în Europa de Vest şi a profitat de slăbirea în acest fel a Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, şi-a trimis forţele în Siria, în Orientul Mijlociu, pentru a-şi salva un aliat din Războiul Rece, după această situaţie având o nouă influenţă în regiune.

Cu toate acestea, Rusia rămâne o ţară tulburată – armata sa este întrebuinţată foarte mult, economia este anemică, iar prietenii tot mai puţini. Astfel, dezbaterile ce vor urma, referitoare la legăturile dintre hackerii ruşi şi alegerile prezidenţiale din SUA, devin şi mai complicate.

Putin pare că ar fi găsit în Trump un preşedinte-ales care să fie în favoarea unui nou parteneriat, însă liderul de la Kremlin nu poate fi încă sigur. Asta pentru că nici tonul lui Trump nu este unul constant: pe de o parte, vorbeşte îngăduitor despre Moscova, pe de altă parte, are o atitudine dură privind Orientul Mijlociu şi armele nucleare, care ar putea ameninţa interesele Rusiei.

Hackerii ruşi, atac şi la republicani, dar dezvăluiri doar de la democraţi

Revenind la scandalul email-urilor, din perioada alegerilor prezidenţiale din SUA, analiştii CIA au ajuns la concluzia că Putin nu a încercat doar să aducă un prejudiciu democraţiei occidentale, ci şi să îl ajute pe Trump să câştige lupta pentru Casă Albă, susţin oficiali din serviciile de informaţii şi din Administraţia Prezidenţială.

În plus, aceştia cred că hackerii ruşi ar fi spart şi site-uri ale republicanilor, inclusiv cel al Comitetului Naţional, iar Kremlinul a avut cunoştinţă de email-uri dăunătoare despre republicani, însă în presă au ajuns doar dezvăluiri despre democraţi. Singurul republican ale cărui email-uri au fost făcute publice a fost fostul secretar de stat Colin Powell.

Există însă motive să credem că cei doi lideri – Putin şi Trump – nu se vor înţelege aşa de bine precum este de aşteptat. „O să se urască după primele două întâlniri”, susţine un fost expert de la Casă Albă pe tema Rusiei.

Trump ar putea obţine anumite concesii din partea Rusiei în ce priveşte independenţa Ucrainei faţă de Moscova şi l-ar putea determina pe Putin să pună capăt războiului din Siria astfel încât să-l elimine pe Assad şi să salveze ceva speranţa pentru o stabilizare a situaţiei acolo. În plus, viitorul lider american ar putea lucra la reducerea tensiunilor cu statele membre NATO şi la evitarea reluării competiţiei nucleare. Toate acestea ar putea să facă fanfaronada lui Trump de înainte de învestire mai puţin pripită.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...