Suspectul, Esteban Santiago, în vârstă de 26 de ani, avusese în trecut episoade de comportament necontrolat, iar anchetatorii investighează dacă o posibilă afecţiune mintală a jucat un rol în atac. George Piro, reprezentantul biroului FBI la Miami, a declarat că, în noiembrie 2016, Santiago s-a prezentat la un birou al acestei agenţii federale din Anchorage, Alaska, unde „comportamentul său haotic" s-a soldat cu trimiterea acestuia la un spital de psihiatrie pentru a fi evaluat psihologic.

Unele surse citate de EFE au relatat că Santiago a declarat că „auzea voci" de la guvern, care îi spuneau să se alăture grupării teroriste Statul Islamic. De altfel, autorităţile federale americane au semnalat că „nu a fost eliminată" posibilitatea ca atacul de pe aeroportul Fort Lauderdale, din sudul Floridei, să aibă motivaţii teroriste. 

Noaptea trecută, Santiago a cooperat cu anchetatorii în timpul interogatorului care a durat câteva ore, a declarat sâmbătă George Piro. „Există indici că a venit aici pentru a comite atacul îngrozitor", le-a declarat Piro reporterilor prezenţi la aeroport.

Cinci oameni au murit şi opt au fost răniţi în atac, în timp ce aproape 40 de persoane au fost transportate la spitalele din regiune cu vânătăi sau oase rupte ca urmare a haosului produs atunci când pasagerii au luat-o la fugă. Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a declarat că unele victime sunt încă în operaţie şi luptă pentru vieţile lor, în condiţiile în care atacul a avut loc în zona de recuperare a bagajelor, unde era aglomeraţie.

Autorităţile americane au informat că Santiago a sosit la Fort Lauderdale cu un zbor din Alaska şi că şi-a scos din bagaj, care trecuse de controalele de securitate, arma semiautomată de 9 mm, s-a dus la o toaletă unde a încărcat arma şi apoi a ieşit, şi a început să tragă la întâmplare. Martorii incidentului au declarat că atacatorul, care purta un tricou cu inscripţia „Star Wars", nu a spus niciun cuvânt în timp ce trăgea şi că s-a predat poliţiei după ce a rămas fără gloanţe. 

Între timp, aeroportul Fort Lauderdale a fost redeschis, transmite EFE. Începând cu ora locală 5:00 (10:00 GMT), pe aeroport au fost deschise toate terminalele, cu excepţia terminalului 2, unde a avut loc atacul, şi care rămâne izolat şi împânzit de poliţie, în timp ce funcţionarii aeroportului încearcă să-i identifice pe proprietarii celor circa 2.000 de bagaje care nu au fost încă ridicate.

Televiziunile locale prezentau la primele ore ale dimineţii cozi lungi de pasageri la terminalele 1, 3 şi 4 ale acestui aeroport, unde se înregistrează în continuare zboruri anulate, deviate sau cu întârzieri.