Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Erdogan, Ibrahim Kalm, a declarat, răspunzând unei întrebări: „Ne rezervăm dreptul de a închide Incirlik, dar, înainte de a face asta, vom evalua atent circumstanţele”.

Discutată în guvern

Un jurnalist pro-guvern, Abdulkadir Selvi, a scris, miercuri, că revocarea accesului SUA la această bază militară a fost dezbătut în prima şedinţă de guvern din acest an. Totuşi, datorită aşteptărilor mari din partea preşedintelui ales Donald Trump, Turcia nu va lua nicio decizie în acest sens, până la preluarea mandatului de către Trump, când poziţia SUA va fi clară.

Şi ministrul turc al Apărării, Fikri Işık, a acuzat lipsa sprijinului din partea forţelor coaliţiei conduse de SUA în Siria, pentru o operaţiune a Turciei în regiunea al-Bab împotriva militanţilor Statului Islamic.

Obiectiv strategic

Autorităţile turce speră ca forţele coaliţiei, în special americanii, să sprijine Turcia aerian, dar nu numai, în Operaţiunea Euphrates Shield. „Este o provocare faptul că ţări alături de care suntem în NATO demult şi cele din coaliţia anti-Daesh n-au susţinut operaţiunea lansată de Armata Liberă Siriană şi sprijinită de Turcia în regiunea al-Bab”, a spus Işik.

Incirlik este considerată o locaţie importantă şi convenabilă pentru operaţiunile SUA din Siria şi din regiune. Şi ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoglu susţine că poporul turc vrea revocarea dreptului SUA de a folosi baza aeriană Incirlik, pentru că este vorba despre „o problemă de încredere”.

Accesul blocat temporar

Colonelul John Dorrian din Forţele Aeriene americane a declarat că o măsură luată de Turcia, în sensul închiderii sau limitării operaţiunilor SUA la Incirlik, ar fi „dezastruoasă” pentru campania antiteroristă a SUA, acum concentrată în Raqqa, Siria, capitala autoproclamată a ISIS. „Este de nepreţuit. Serios, întreaga lume este mai sigură datorită operaţiunilor care au fost desfăşurate de acolo”, a explicat el.

Turcia a închis, temporar, spaţiul aerian pentru operaţiunile SUA din Incirlik (unde se află circa 5.000 de militari americani) şi a întrerupt curentul electric, în timpul loviturii de stat eşuate împotriva guvernului, când au existat suspiciuni că SUA ar fi sprijinit rebelii armatei.